Reviews

Review: Reason the Citizen – Finding Succes Through Failure & Everything Else

Sharik, hoe kom je toch altijd aan die dope nieuwe artiesten? Nou, heel simpel hou je ogen en vooral je oren open en sta open voor toffe projecten, shows of kleine clubs waar vaak opkomend talent staat. Maar in dit digitale tijdperk is er natuurlijk nog veel meer! Soms komen er plots toffe artiesten voorbij op Periscope of ben je door YouTube aan het scrollen en valt er plots een act op in het geheel. Het zijn slechts een paar wegen maar je kunt natuurlijk ook een soort van curatie volgen, dit gebeurd voor op Spotify en Apple Music maar ook op Sofar Sounds. De curatie gebeurd dan eigenlijk al door de boeker van de desbetreffende locatie en daarna dropt de overkoepelende Sofar Sounds een, ja slechts 1 track, van de show op hun YouTube kanaal. Zo krijg je acts van over de gehele wereld voor geschoteld. London, New York, Bangalore, Maastricht of Gran Canaria. Zo gebeurde het dat ik een maand geleden zo ongeveer klikte op Reason the Citizen, deze rapper trad op tijdens Sofar Sounds Denver in september 2016 en pakte me direct al met de vinyl intro van “Fingerprints”.

Blijven luisteren en direct was merkbaar dat deze rapper een verhaal verteld over zijn jeugd maar zonder de schreeuwende ondertoon of boosheid waarmee bepaalde underground rappers helemaal losgaan. Er valt dan maar slechts een ding te doen en dat is de plaat opzoeken en eens een rondje laten draaien. “Finding Succes Through Failure” blijkt de plaat te heten en opent met “The Opening Act, Part 1”. Top naam voor een plaat, top naam voor de eerste track! Credits aan deze artiest.

“One Human” volgt die in dezelfde sfeer blijft als “Fingerprints” die erna afspeelt. De twee tracks kun je direct in je hart opsluiten want zowel de beats als de lyrics vloeien in elkaar als twee druppels water. Geen enkele obstakel zit er in de weg waardoor het geheel klopt.
Pianoklanken vult de ruimte om je heen en omarmt je in “Out of Focus”, de “soul” die weerklinkt kun je met je ogen dicht tot je laten komen. Zijn debuutalbum uit 2006 “Survival Plus” is slechts een schim als je zijn muzikaliteit weerspiegeld aan het heden.

Dat wordt nog duidelijker in wellicht de beste track van de plaat “Right Choice, Wrong Consequence”. Een betere omschrijving voor de gebeurtenissen in mijn leven heb ik soms niet en zo bij hem dus ook niet. Wie toch iets harder door wilt kan terecht bij “The Opening Act, Part2”. Het nummer zit vol uptempo beats vergezeld met een fijn setje strijkers. Een beetje de klassieke Xzibit vorm, snelle sterke vocalen vergezeld door een zeer muzikale beatmaker. “Unsung Narrative” gaat daar wel op door terwijl “Broken Bones” juist een stukje terugnam daarin.

“Cold Outside” is een typische herfstplaat die de grauwe en grijze dagen vertolkt. Trek je capuchon maar hoog op en trotseer de regen en wind. De laatste plaats op de plaat gaat naar “Last Place”. Een nummer dat juist vertelt dat je nooit moet opgeven ook al eindig je laatste, soms gebeurt dat nou eenmaal. Ga door, pak jezelf op en ga door!

Deze plaat bleek pas kort uit te zijn, 16 december zag “Finding Succes Through Failure” namelijk pas het levenslicht. Maar dit derde studio album van Reason the Citizen was blijkbaar slechts een opzet naar 2017. En zo heb ik de langste intro ooit geschreven!

Ben je nog bij? Mooi zo! Want slechts drie maanden later komt de rapper met een gratis opvolger!

“Everything Else” verscheen maandag plots op de social mediakanalen van de Denverboy. “Don’t Blink” opent, daar had je inderdaad niet eens te tijd voor want de plaat is onderweg en neemt je mee in een rauwere kant van de rapper. “Inside Looking Out” begint met een hardere sound maar toch erg melancholiek achtige onderlaag waar laag op laag gestapeld wordt. Waar de features op de vorige plaat tot het minimale beperkt werden, iets wat toch ongebruikelijk is bij de hiphop, is het op deze langspeler vier keer raak. De eerste zijn Rollin’ Joe & Jermz, zij zijn welkom om mee te doen op “Fly For Life”. Het nummer klinkt al meer richting het eerdere werk van Reason the Citizen.

Het lijkt wel of er een bewuste keuze is gemaakt om de twee platen los van elkaar te trekken, de rauwere teksten komen niet in de buurt van het brave woord op eerdergenoemde plaat.

“Decisions ft Joye Marelyn” en “Wounded Wing, Broken Bird” volgen het geheel moeiteloos op. De snellere actering van Richard (de echte naam van Reason the Citizen) laat zien dat hij zonder moeite mee kan in de premier league van de hiphop. Dat zijn grote succes uit blijft is wel een beetje jammer maar aan de andere kant kan hij nu zelf zijn eigen weg gaan zonder compromissen te hoeven sluiten. “Roll Another One ft Klept” heeft dan ook geen verdere uitleg nodig zo aan de titel te zien of de tekst te beluisteren, “Smokerz ft Joye Marelyn & Jermz” dus ook niet. Maar het is wel een veel steverige track die door dreunt uit je auto speakers. Raampjes open, stuiterend over de A73, je weet wel wat er van je verwacht wordt.

Als afsluiters weerklinken “Among Sharks” en “Airplane Mode”, waarvan laatstgenoemde een weg vindt om zichzelf even af te sluiten van de wereld. Reason the Citizen is er even klaar mee en dropt gewoon de mic hierna.

Twee zeer bijzondere hiphop platen, twee uiterste opgezocht, twee gezichten, een rapper.
Het is een heel verhaal geworden maar dit is de reden waarom je je moet openstellen voor nieuwe of andere muziek. Het kan zomaar een pareltje opleveren die je niet meer gaat vergeten totdat je dementie in kickt, maar tot die tijd blijft het een oorwurm. Finding Succes Through Failure is te koop en te beluisteren op de streaming diensten, Everything else is te vinden op de pagina van Reason the Citizen en is gratis verkrijgbaar voor iedereen die er maar zin in heeft! En nu drop ik de mic met 1012 op de teller.

Previous post

Persbericht: Nightbirds Kingsday Festival maakt line-up bekend

Next post

Persbericht: AVATARIUM - announce new album 'Hurricanes And Halos'

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.