Festivals

Festival: Jera on Air 2016 Day 1

Tekst & Foto’s door: Sharik “MCSharQ”

Check de foto’s hier

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

De afgelopen dag heeft het weer in Nederland flink huisgehouden waardoor de festivals dit weekend, o.a. Down the Rabbit Hole, Parkpop en Jera, flink aan de bak moesten om het terrein begaanbaar te maken. Niet alleen frontstage maar ook backstage is er de hele nacht doorgewerkt.

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Precies op tijd aangekomen voor de opener en winnaar van de No Guts No Glory bandcompetitie Prospect zien we dat het terrein er nog goed bij ligt. Met houtsnippers is de meeste modder goed bewandelbaar en vallen de waterplassen mee. De band opent de Impericon Mainstage. De Heerlense band heeft geen moeite om het publiek warm te spelen voor wat komen gaat. Prospect is vol energie en speelt luid en duidelijk, precies wat de camping gangers nodig hebben om hun kleren droog te rennen in de circlepits.

De Russische band Siberian Meat Grinder mag het kleine podium openen. SMG maakte al een sterke indruk op Groezrock in Belgie verteld de presentator. Het is een echte onverstaanbare liveband. Al werden de hoge verwachtingen niet echt behaald. Een prima show maar meer dan dat is het nog niet. Het oogt en voelt rommelig en de zangers, ja het zijn er twee, zijn niet echt de beste op aard.

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Tijd voor Nederlands hoop & trots van de dag op het festival vandaag. Vorige week kwam hun debuutplaat uit, lees hier de review, en vandaag mogen ze hem dan live presenteren. Frontvrouwe Alma en haar mannen stonden al eens eerder op Jera, toen de second stage nu het hoofdpodium. De band weet het toegestroomde publiek al snel vast te pakken en laat ze niet meer los. De moshpit krijgt al snel vorm en tot aan de achterste rij wordt vrolijk door iedereen meegedaan. Alma komt in een hamburgerkostuum het podium op, welke weddenschap ze verloren heeft geen idee. Hopelijk is dit het laatste verkleedpartijtje dat we zien want de voorgaande twee bands kwamen oplopen met een masker. FIAK zet een puike show neer, zowel muzikaal klopt het volledig als het licht is prima te noemen. Lets go!

Fallujah speelt op de second stage. De band maakt weinig indruk, er mat en saaie show. Het gaat vooral om hard en snel, hierdoor komt er ook weinig interactie met het publiek en lijkt het vooral een verplicht nummertje. Door met Bury Tomorrow, de band weet altijd wel een feestje te bouwen. Helaas zijn er technische problemen waardoor de band dik 25min te laat begint. De band zet in en het publiek gaat meteen helemaal wild. De crowdsurfers vliegen me letterlijk over de oren en de moshpit gaat volle kracht rond. Bury Tomorrow staat met terecht op dit festival en tijd om deze naar een van de Limburgse zalen te halen voor een solo show. Sold out? Makkie. Helaas is dit wel al de tweede show waar wij, als fotografen, na twee nummers (soms hardhandig) worden weggeduwd uit de fotopit terwijl afspraak is drie nummers.

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Deez Nuts kan door de vertraging van de voorgaande band pas dertig minuten later beginnen helaas waardoor het gehele programma op achterstand raakt. Spijtig want er staan genoeg mensen om de show alvast te laten starten. Na enige vertraging mogen de Aussies los. De mix tussen hardcore en hiphop is overheerlijk, een fijne afwisseling ten opzichte van de andere bands. Een verassing want de band naam zei me niks, top act. Vol energie stuitert de band en het publiek op en neer bij niet te ingewikkelde klanken. Een stevige bass klinkt maar komt niet door op de eerste paar rijen. Minpuntje maar dat is ze vergeven.

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 24-06-2016

Tijd voor de voorlaatste band op de mainstage, Thy Art is Murder. Vorige zomer kilde ze het nog in Poppodium Volt, die ook dit jaar een metalzomer op het program hebben met o.a. Danko Jones en Devil Driver. Ook deze Aussies weten van aanpakken. De tent slopen is hun missie en ze komen toch aardig dichtbij. Het publiek gaat helemaal los en de energie die opgebouwd is door de avond heen begint het toppunt te bereiken. Het kwaliteitsverschil in bands is wel erg groot want dit is bijna perfectie. Tijd voor weer een wereld act; the Amity Affliction. Wederom van de andere kant van de wereld. Deze band knalde al eens eerder in Ysselsteyn. De tent staat vol en iedereen is in staat van explosie. Er is dus ook niet veel nodig om deze vrijdag met een knal af te sluiten. Van begin tot eind, van voor tot achter gaat de hele tent los. De band begint te spelen en de mensen zijn de regen, de muffe tenten en hun vast geplakte schoenen vergeten. Dit is waar iedereen op heeft gewacht en ondanks dat het wellicht een kleine naam lijkt, is dit een zeer terecht headliner voor de eerste dag!
Tijd voor de edits, tijd voor de uploads, tijd voor slaap! Tot morgen Jera!

Previous post

SharQBite: 3rd Machine - Quantified Self

Next post

Festival: Jera on Air 2016 Day 2

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.