Festivals

Festival: Jera on Air 2016 Day 2

Tekst & Foto’s door: Sharik “MCSharQ”
Klik hier voor de foto’s

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

De zon schijnt nog net niet over het Limburgse land maar droog lijkt het voorlopig wel te blijven. De organisatie van Jera is ook vannacht weer druk bezig geweest om het terrein te verbeteren. Zo liggen er op de slechtste stukken nieuwe houtsnippers en is eigenlijk 95% van het terrein goed te bewandelen. Tijd om door te gaan met waarvoor we gekomen zijn. Bands kijken!!

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Om het publiek wakker te maken of wakker te houden, voor diegene die niet of nauwelijks geslapen hebben, staat de band Pelgrim op de mainstage. Ze trappen het festival luid en duidelijk af. De speakers staan weer wagenwijd open en het feest kan beginnen. De duffe gezichten klappen wel braaf na de liedjes maar echt op gang komt het niet. In de 25min show lukt dat ook maar slecht en met een promo praatje tussendoor zakt het beetje energie ook aardig weg.  Het is meer kijken en wachten op wat gaat volgen.  Tijd voor some Monuments. De heren uit London hebben geen slaap gehad verteld de zanger maar ondanks dat leveren ze een van de beste shows van het festival. De progressieve metal sound valt goed in de smaak en vele zijn al vroeg wakker om deze band te gaan zien. Zanger Chris weet het publiek al snel mee te krijgen en iedereen bouwt in deze vroege ochtend samen een feest.

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Tijd voor de schreeuwende meiden punkbandje Call it Off. De eerste rij is typerend te noemen voor het genre en al voordat de band begint
weten de jonge meiden al behoorlijk wat lawaai te maken. De Brabanders lanceerde vorig jaar hun EP’s, lees hier de review, en claimde daarmee hun spot op de mainstage. Prima punkrock en met hun onuitputtelijke energie wordt er een goede show neergezet. Niet echt uniek of boeiend maar gewoon goed. Door met hardcore uit the old days, Backtrack. Hier zul je diezelfde meiden niet snel bij zien, het gaat een stuk sneller en heviger tekeer en wanneer de fotografen uit de pit zijn wordt zelfs het podium vrijgegeven voor de die hards. Buiten regent het maar binnen schijnt de zon.

Door naar de mainstage waar Being as an Ocean aan het soundchecken is. Dani’s favo band van de dag en op haar advies zijn we al vroeg in de pit. Dit zou dé live band moeten gaan wezen voor de dag. Geen woord aan gelogen blijkt al snel want binnen enkele tellen staat de frontman op de dranghekken. De eerste rij, voor namelijk van het vrouwelijke geslacht, worden uitzinnig en kunnen alle teksten fijnloos meezingen. Waarom de band zo vroeg op het programma staat is een raadsel, tenzij ze nog een show hebben of een lange busrit voor de boeg, want met de drukte had het ook een prima headliner gewezen. Neck deep in de second stage, niet iets waar je echt om zou staan te springen al weten de crowdsurfers al snel het luchtruim over te nemen.

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Hierdoor is het foto’s maken niet echt grappig als je telkens wordt weggeduwd of getrapt. Zo erg dat zelfs een security guy knock out gaat. Topjongens, mama zal trots op je zijn. Oja. Bandje maakte het publiek er wel op attent dat het voor iedereen gezellig moet blijven en gingen verder met de set.

Beartooth time! Van project naar band gebeurd wel vaker maar deze band weet als geen ander hun energie op de juiste manier te plaatsen. De muziek blijft de hele show boeiend en zeker een aanrader voor de liefhebbers van de stevige metalrock saus. Terug naar de 90’s/00’s met Zebrahead, ja hoor de band bestaat nog altijd en weet het feestje in de regen prima voort te zetten. De band is vol goede moed, waar ze twee jaar geleden nog de stage afsloten spelen ze nu een middag showtje. Plezier hebben ze wel, met twee bier pakken staan de roadies op het podium en de interactie met het publiek is noodzaak. De fans kennen het nieuwere werk van voor tot eind en er wordt dan ook luidkeels meegezongen.

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Our Last Night volgt op het hoofdpodium, tijd voor de opmaat naar de avond. Het regent nog altijd maar het drukt het plezier van de bezoekers niet. Ze staan met gemak dertig minuten in de stromende regen voor een handtekening van Being as an Ocean. Ben wel redelijk klaar met de sing along bands. Tijd voor wat harders. Maar op John Coffey moeten we nog ff wachten. Eerst Frank Carter op de secondstage. De Engelsman die zijn tattoos matcht bij zijn outfit, of andersom, is een levende legende. Hij heeft vele volgers en dat blijkt ook vandaag weer. Zijn fans eten met gemak uit zijn handen en wanneer hij vraagt of ze willen hurken gebeurd dit zonder gemekker of gemaar. Hij springt het publiek in en gaat een ballade zingen, iedereen blijft braaf zitten en is stil… ja dit is een metal festival.

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Door naar Nederlands trots, John Coffey. Ze rennen hun laatste ronde en willen op ieder festival staan. Zo ook Jera. De nummers zijn bekend en David duikt meteen het publiek in. Het contact is weer gemaakt en er staat maar een must op de setlist, plezier maken met de vrienden. En zo geschied. Door naar de tip van Phoenix Ashes; Boysetsfire. Geen idee maar zodra de heren het podium beklimmen is het duidelijk dat er van nu af aan geen kinderspel meer gespeeld zal worden. Een toffe mix tussen stevig en hard zowel vocaal als muziekwise. Heerlijk deze samenhang en best spijtig dat er niet meer mensen in de tent stonden tijdens deze show.

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

Jera on Air Ysselsteyn 25-06-2016

August Burns Red staat op de Impericon Mainstage. Een van de bandjes waar de organisator al lang op heeft gewacht. De band speelt een erg strakke en ingestudeerde set. Weinig verassend en weinig interactie met het publiek, iets dat vele andere bands juist wel deden tijdens dit festival. Nog maar vier bands te gaan, de avond valt, het is voor even droog. H2O is aan de beurt op de secondstage. De band loopt al aardig wat jaartjes mee en weet hoe het publiek te bespelen. Dit geldt ook voor Sick of it All die op de mainstage staat. De tijd vliegt maar de bands beginnen er op elkaar te lijken. Het weer begint ook mee te zitten en net voor het slot klaart het op en kunnen de laatste bands aftikken. While she sleeps op de secondstage en Pennywise op de mainstage. Twee gelouterde namen die het publiek nog een maal kunnen bekoren dit weekend.
Een zeer geslaagde editie van Jera on Air mag je het zeer zeker noemen. De vrijwilligers en de organisatie hebben kei hard ervoor moeten werken maar het is ze gelukt!

De blubber #wedontcare, regen #wedontcare, top bands #wecare!, gezelligheid #wecare! Jera on Air #wecare! Tot volgend jaar!

Previous post

Festival: Jera on Air 2016 Day 1

Next post

Review: No Man's Valley - Time Travel

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.