Festivals

Festival: ParkCity Live Heerlen 11-12/07/2015

Tekst & Foto’s door: Sharik “MCSharQ”

DAG 1

ParkCity Live is een tweedaags festival op het Bekkerveld te Heerlen. Het park is een centrum voor (inter)nationale artiesten deze twee dagen. Een lineup om van te smullen voor het gehele gezin.

Fresku ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

Fresku ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

De eerste dag gaat traditiegetrouw van start met de winnaar van “we aar bek” dit jaar is die eer aan ArVee toegekend. De band om frontman Ruben Verkerke staat in een vijfenveertig minuten durende opening hun mannetje. Het pas matig opgekome publiek geniet van dit muzikaal lokaal talent. De gitarist geniet zichtbaar ervan en zijn swingende en rockende nummers zijn catchy en pakkend. Een eigen sound is het wellicht nog niet maar daar zit nog veel groei in.

De Brabantse rapper Fresku komt even later het podium op. Hij weet na een stroeve start het, door de hitte, opgewarmde publiek mee te krijgen bij zijn relatief onbekende hits. Het festival kent slechts een groot podium en een kleine dans tent waardoor de bezoekers altijd centraal naar een podium kijken. Een kracht die zeker nu goed uitpakt. Fresku’s teksten zijn niet altijd even toegankelijk en met een jeugdig publiek niet altijd even passend voor hem maakt dit niks uit, samen met de dj maakt hij er een eigen feestje van.

Van gitaren naar hiphop naar indie want het is tijd voor de Utrechtse band Mister and Mississippi. De band heeft met hun nieuwste album “We only part to meet again” een nieuw tijdperk aangebroken. Hun sound is minder toegankelijk dan de debuutplaat maar is sterker dan ooit. Live voor een groot veld in de zon gaat de band klein van start. Bouwende aan een ijzersterke set tot gevolg. Het festivalpubliek geniet van de warme liedjes. Met een paar meeklap momentjes en een korte meezing poging vliegt de tijd voorbij.

Mister and Mississippi ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

Mister and Mississippi ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

Van de zomerse indie klanken op naar de zomerhit van Kenny B. “Parijs” kent iedereen inmiddels en de meeste kunnen hem ook fijnloos meezingen, wat blijkt. Schreeuwende minderjarige meiden voor de zanger op de eerste rij. De platen die hij zingt wisselt hij af met bekende covers van reggae artiesten en zo krijgt hij de hete menigte mee, op zijn eigen werk lukt dit beduidend minder. Tot de hit natuurlijk begint, dan gaat het publiek pas echt los. Helaas is de zanger zelf minder bij stem op dit moment en klinkt het minder dan verwacht. Gelukkig is het publiek er blij mee en daar gaat het toch om.

The Gentle Storm ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

The Gentle Storm ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

Tijd voor wat onbekenders voor vele. The Gentle Storm, een Lucassen project met als resultaat het dubbelalbum “The Diary“. Frontvrouwe Anneke van Giersbergen pakte het live aan met een super band om zich heen. Marcela, Merel, Johan, Joost, Ed en Ferry vormen de band en met hun Amsterdamse VOC sailer songs knallen live op ieder podium. De band is het hoogtepunt van de dag, onverwachts maar toch waar. Helaas was het een wat leger veld dan bij de bands erna maar de muzikanten hadden zichtbaar veel plezier en samen met het publiek genoten ze. De nummer staan als een huis door de kunde van eenieder en met een leuke mix met wat Ayreon’s en oud The Gathering werk is er een goede afwisseling. De nummers duren een stuk langer dan van de voorgaande rappers waardoor het soms voor het publiek wat te lang lijkt te duren. In de hitte maken de muzikanten er een geweldig feest van voor wie het maar wilt horen en zetten een goede stap in naamsbekendheid want dit is en blijft een echte live band! Later dit jaar staan ze ook in Poppodium De Nieuwe Nor te Heerlen dus kom zeker kijken.

Roger Hodgson, ex frontman van Supertramp, beklimt het podium en vermaakt het publiek met een show vol klassiekers. Vast hoogstaand maar niet mijn smaak. Op naar de heren van Kensington. De band schud de hits inmiddels uit hun mouw. Het publiek zingt veel uit volle borst mee en het is alsof hier de echte headliner staat. Het park staat vol en de energie pompt hard rond. De band staat later dit jaar tweemaal voor een vol Ziggo Dome en waarschijnlijk zullen er velen die vandaag aanwezig waren daar ook bij zijn. De show blijft hetzelfde als de voorgaande keren dat ik ze zag en dat is toch wel een echt minpuntje. Ze mogen zichzelf meer en vernieuwender presenteren en soms wel even een stapje uit hun comfort zone maken.

Wanneer headliner Within Temptation het podium betreed zijn een deel van de bezoekers al naar huis maar het is zeker nog gezellig druk. De band opent met het video duet Paradise tussen de bijna jarige Sharon en Tarja (ex Nightwish). Het is zoals altijd een theatrale bedoeling en met wat ontbrekende zanglijnen van de frontvrouw ben ik wel blij dat ze weer live zingt. Ik ga alvast naar huis om de fotos online te krijgen want op het festival is toegang tot internet onmogelijk gebleken.

Within Temptation ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

Within Temptation ParkCityLive Heerlen 11-07-2015

DAG 2

The Cool Quest ParkCityLive Heerlen 12-07-2015

The Cool Quest ParkCityLive Heerlen 12-07-2015

Klaar voor een tweede dag vol nieuwe energie trapt het festival af met serious talent The Cool Quest. De heren en dame uit het funky Zwolle zetten een puike set neer. Het publiek wakker maken lijkt hun strijdplan welke met succes al tijdens de set wordt afgerond. Nu nog het publiek inpakken en zieltjes winnen als volgende stap en ook die lukt wanneer de bezoekers meespringen, klappen en voorzichtig zingen. Dit is een band vol liefde, funk en energie. Hun mashup met klassiekers en een “freeze” maken het plaatje compleet.

Tijd om de Limburgers een koekje van eigen deeg te geven wanneer het jubilerende Rowwen Heze de stage overneemt. Het is minder druk als bij Kensington maar de sfeer zit er goed in. Met een xxl band maken de heren er een heus feest van waar het bier al vroeg op de dag rijkelijk vloeit en door de lucht vliegt. Een John Coffey monentje hoef je echter hier niet te verwachten. De doorgewinterde muzikanten weten wel hoe ze een show moeten neerzetten op ieder moment van de dag. “Zondag in het zuiden”.

DeWolff ParkCityLive Heerlen 12-07-2015

DeWolff ParkCityLive Heerlen 12-07-2015

Yellow Claw volgt. De producers draaien braaf hun plaatjes en schreeuwen om hun eigen naam te horen. Het oproepen tot een moshpit bij kinderen vind ik twijfelachtig, om het kunnen en de veiligheid al blijft alles goed gaan. Triester is dat veel kinderen met blijvende gehoorschade straks naar huis zullen keren want zelfs met een sterke demping van Fonique’s Hoortechniek inears doet het pijn.

The Common Linnets ParkCityLive Heerlen 12-07-2015

The Common Linnets ParkCityLive Heerlen 12-07-2015

Gelukkig is het dan tijd voor echte muziek. DeWolff, lokale helden, hebben een nieuwe plaat te promoten en weten met hun modern psychedelice rockmuziek het festivalpubliek te vermaken. Spijtig dat een deel van het, voor jonge publiek, niet op het veld te vinden zijn. Ze rocken hard en het gaan onstage helemaal loos maar de regen houden ze niet tegen. Pablo weet met zijn eigenzinnige stem en geweldige gitaarspel altijd de show te stelen. Rondvliegende haren ten top met een boos aan energie waar later nog meer van zichtbaar wordt.

De regen wegspelen lukt The Common Linnets ook niet maar dat deert de fans niets. De nummers zijn smakelijk en de leuke praatjes van Ilse brengen leven in de brouwerij. Echt snel en uptempo wordt het niet maar in dit geval een prima opmaat naar Jett Rebel. Het is wachten op die ene hit voor de meeste maar als die komt gaat iedereen los, iets dat de band zelf ook snapt en incl de gedraaide microfoons komt de show ten einde.

Jett Rebel ParkCity Live Heerlen 12-07-2015

Jett Rebel ParkCity Live Heerlen 12-07-2015

Helaas is een deel van het publiek al naar huis wanneer de echte headliner het podium bezet. Jett Rebel is een onwijs gave artiest met insane sterke band. Wie nog even de zondag funky swingend rockend en vol liefde wil afsluiten staat hier goed. Op de setlist staan Hits for Kids en Mars/Venus nummers maar hij trapt eigenwijs af met de funky sound van “Mercy Blues” onder begeleiding van Rick (het drumbeest) en Xander (bassist). Waarna de rest van de band zich toevoegt.

Al snel blijkt de setlist overboord kan want als de heren van Dewolff zich aan de band toegevoegd worden wordt het een grote jamsessie welke uitgroeit tot een grote energieke explosie zonder einde. Want als de tijd verstreken is gaat het tiental door, door en door. Ruim een halfuur lopen de muzikanten uit door de pure liefde voor de muziek. Jelte geeft aan dat hij het zonde vind dat dit, samensmelting van bands, in Nederland weinig wordt gedaan met als resultaat een extra toegift. Een singalong van Twist en Shout met gezamenlijke solo’s. De fans beleven de tijd van hun leven, de ongelovigen geloven nu! Want dit is de top van muziek in de wereld, de ambacht in zijn puurste vorm afgebeeld.

Zo is ParkCity Live 2015 gedaan, een fijn en succesvol festival. De zaterdag uitverkocht en de zondag zeer gezellig druk. Op naar 2016! Hopelijk dan met een betere Vodafone connectie of wifi zodat de foto’s meteen online kunnen ;).

Jett Rebel ParkCity Live Heerlen 12-07-2015

Jett Rebel ParkCity Live Heerlen 12-07-2015

Previous post

Festival: CityRock Leeuwarden maakt tijdschema bekend!

Next post

Persbericht: Voorbereidingen Nu of Nooit 2015 van start

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.