Festivals

Festival: Summerjazz 2015 Leiden

Tekst & Foto’s door: Sharik “MCSharQ”

Kovacs Summerjazz Leiden 07-06-2015

Kovacs Summerjazz Leiden 07-06-2015

Gisteren stond ik nog op Fortarock in Nijmegen, slechts enkele uren later alweer onderweg naar Leiden voor totaal iets anders. Om 13.00uur start namelijk in De Leidse Hout (park) het jaarlijkse Summerjazz en zomers mag je het wel noemen! Met een stralend zonnetje is het vanaf het eerste moment genieten voor de bezoekers wie meteen getrakteerd worden op niemand minder dan Lucky Fonz III. Zijn bijzondere stem en passende muzikale klanken laten meteen weerklinken dat dit festival een mooie dag te wachten staat. Met zijn onuitputbare vrolijkheid krijgt hij de bezoekers, welke voornamelijk in het gras zitten te luisteren, eenvoudig op zijn hand. 

Op het festivalterrein zijn dit jaar drie podia, naast het hoofdpodium vind je er nog “het kleine buiten” en het “perfect plus podium”. Het laatst genoemde is een plek waar talent een plek heeft zich te tonen. De start hier is door saxofonist Claudio Junior de Rosa. Een muzikant die zo op North Sea Jazz in een kleine zaal past. Samen met twee vrienden speelt hij voor slecht een klein groepje mensen, spijtig. 

Lucky Fonz III Summerjazz Leiden 07-06-2015

Lucky Fonz III Summerjazz Leiden 07-06-2015

Terug naar het hoofdpodium waar Jungle by Night het podium betreed. Deze jongensband weet altijd er een feestje van te maken. Hun vrolijke noten komen met power van het podium en terwijl het zonnetje flink schijnt, stralen zij ook tijdens dit festival. De meeste bezoekers zijn inmiddels gaan staan en de eerste danspasjes van de dag worden gemaakt, kan ook niet anders bij deze swingende boys. Er is maar een minpuntje bij de band te noemen en dat is het feit dat ze na een uur alweer moeten stoppen, gelukkig is de cd The Hunt er nog. 

Jungle By Night Summerjazz Leiden 07-06-2015

Jungle By Night Summerjazz Leiden 07-06-2015

In het Perfect Plus podium trappen de heren van Marutyri af. De band speelt volgende maand op North Sea Jazz en lanceren morgen hun nieuwe single. De eigentijdse jazz klanken vullen de tent l snel en laten horen dat deze band klaar is voor een volgende stap. Soepel volgende solo’s elkaar af en is het instrumentale samenspel zeer solide. Waar ze buiten nog springen op Jungle by Night is het hier puur luisterplezier. 

Hierna staat er een top act op het programma, Kapok staat namelijk in deze zelfde tent. Wellicht voor vele onbekend maar Morris Kliphuis en zijn vrienden vernieuwde een paar jaar geleden de jazz. Gitaar, drum en hoorn is alles wat ze nodig hebben om schitterende composities te maken. Vandaag zelfs bijgestaan

Kapok Summerjazz Leiden 07-06-2015

Kapok Summerjazz Leiden 07-06-2015

door Niels Broos. Zo net voor het vallen van de avond een prima plek om te gaan genieten. Goed is om te zien dat veel publiek is komen opdagen en de band omarmen. 

Hierna weer eens kijken op het hoofdpodium waar Kovacs haar opwachting maakt, ditmaal met de enige echte Maaike op cello! Het is een band welke door 3FM en de VARA op handen gedragen wordt. Echter past ze niet op elk festival waar ze staat maar hier is ze thuis. De jazzy sound die ze met haar band maakt gemixt is een rock en soul sausje komt goed over op het reeds opgewarmde publiek. Klaar voor de avond met nog meer fijne bands. 

Pink Oculus in de kleine tent is voor mij eindelijk de kans deze soliste live te zien stralen, je vraagt je wellicht af wie?! De prachtige dame Esparanza Denswil, ook wel bekend van The Re:Freshed Orchestra. Haar stem en voorkomen zijn overweldigend, haar sound eigenwijs en eigentijds. Bij de start van haar show staat de tent al goed vol. De toon word gezet en de mix is heerlijk. Door haar afwisseling in dansbare sounds en prachtige vocalen bijgestaan door twee top muzikanten is dit een combinatie welke je op bijvoorbeeld Lowlands verwacht. 

Het festival gaat nog even door maar door met als afsluiter Orgel Vreten. De band bracht recentelijk hun nieuwste werk uit en werd goed ontvangen in de pers. Live zijn het meesters aan het werk. Hun spel is bijzonder scherp, telkens weer. Een bijzondere live act om te gaan zien deze zomer!

Summerjazz is een heel fijn, kindvriendelijk, divers festival op een hele mooie locatie! Het woord “Jazz” word echter ruim genomen maar maakt het festival zeer toegankelijk voor het hele gezin en vriendengroep. Voor een laag bedrag een top middag en avond hebben, wie wilt dat nou niet! Op naar editie 2016!

Pink Oculus Summerjazz Leiden 07-06-2015

Pink Oculus Summerjazz Leiden 07-06-2015

Previous post

Review: Major Lazer - Peace is the Mission

Next post

Interview: Thomas Youngblood - Kamelot

Sharik

Sharik

2 Comments

  1. Swieb
    juni 9, 2015 at 11:58 — Beantwoorden

    Hoe vreemd, geen woord over Hypnotic Brass Ensemble….

    • juni 9, 2015 at 21:04 — Beantwoorden

      Dat klopt, helaas heb ik hun niet gezien en aangezien ik het festival zowel fotografeer als review kan ik mijzelf soms niet in twee-en delen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.