Festivals

Festival: Zoks Venlo-Blerick 29(/30)-06-2018

Voor alle foto’s klik hier!

Net zoveel jaren als mijzelf telt het Zoks festival in Venlo-Blerick. Namelijk voor de 32ste keer wordt er een feestje georganiseerd. Het tweedaags festival weet met een diverse line-up een lekker breed publiek aan te trekken. Dat het toch erg gericht is op de mensen rondom de kerktoren mag de pret zeker niet drukken. Zo is er op de tweede dag onder andere plek voor de rockers van Birth of Joy maar ook voor de country vibes van Douwe Bob.
Maar voor mij is het een dag in-and-out want de dagen erna volgt alweer een ander festival.

Venloos talent Tea & Sugar mag het festival openen, Zoks weet altijd wel plek te creëren voor lokaak talent. Dat de band het niet makkelijk heeft blijkt wel uit dat de sound niet optimaal weerklinkt en dat er hier en daar toch nog wat mis gaat.
Gelukkig is het lekker weer en genieten de toegestroomde bezoekers van de gitaar klanken en de 80’s/90’s sound. Het festival is om half acht begonnen onder de laatste zonnestralen en daar onder speelt dit bandje lekker vrolijk de deuntjes maar merkbaar is dat ze nog wat meters moeten maken voordat ze echt stappen kunnen gaan nemen. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan diegene die na hun staan. De Nu of Nooit winnaar Walden stond paar weken geleden nog op Pinkpop en weet inmiddels wel hoe ze het publiek kunnen bespelen.

De harde sounds laten de bezoekers over zich heen komen en kijken met hun biertje in de hand zeer tevreden toe. Het is een opmaat naar wat er nog gaat komen. Walden speelt nummers van hun EP en meer. In 45 minuten zetten ze een prima set neer die zelfs voor de minder rock liefhebbende bezoekers prima te verteren is. Hun psycorockmindblown muziek is genieten onder die laatste zonnestralen. Walden is nog lang niet klaar in Limburg en mogen zeker nog vele festivals spelen, het bandje is in ontwikkeling en staat elke show er nog beter voor. Eentje om te blijven volgen dus.

 

Even een uitstapje, van de harde gitaren muziek gaan we door naar de heerlijke blues sounds van AJ Plug.
De zon is langzaam verdwenen en tot achterin is het genieten van haar stem en de gitaarklanken. Het publiek welke bij de eerste twee bands nog wat schuw was om naar voren te komen is inmiddels verplaatst en het terrein tot aan de front of house staat gezellig vol. De band krijgt het publiek gaandeweg ook lekker mee en is het een groot koor voor de samenzang. Gelukkig zijn de teksten dan ook niet al te moeilijk en zit er al wat bier in. Op gitaar staat Limburgse held Guy Smeets. Dus die solo’s zitten ook weer helemaal goed. Het is een bandje dat al wat bekijks heeft gehad maar voor mij voor het eerst te zien is. Haar stem, zijn solo’s overtreffen de verwachtingen al snel en het is met een lekker fris briesje ook genieten aan de zijkant.

Zoks heeft ook dit jaar gezorgd voor een kneiter van een afsluiter, Vuur mag namelijk afsluiten! De band van Anneke van Giersbergen is niet voor iedereen even aanlokkelig want de schreeuwende gitaren, harde drums en flinke power vocalen van de frontvrouw zijn een aantal mensen toch net een stapje te ver. Daardoor loopt een gedeelte van de bezoekers die net vooraan stonden lekker terug naar de bar achterin om daar te genieten en te kletsen. Andere staan met oor pluggen in of houden de handen op de oren om het geluid iets te dempen maar blijven als diehards staan om het toch mee te maken.
Het is een project dat alweer een tijdje loopt en met de jaren ervaring op het podium knalt de band van begin tot eind.

Het debuutalbum van de band legde ze geen windeieren en zo speelde ze al op diverse grote podia en festivals en weten ze de metal liefhebbers snel te omarmen en hun harten sneller te laten kloppen. Anneke is natuurlijk een vrouw van statuur en heeft de kneepjes van het vak allang onder de knie. Dus ze krijgt het publiek dat is blijven staan dan ook snel mee in de veelal onbekende nummers. Dat de band geen vol terrein heeft weten te bekoren is dan ook helemaal niet erg want diegene die bleven staan hebben ze voor eeuwig weten te vangen in hun Vuur. Tot kwart voor een in de nacht blijft het vuurtje lekker aan en blijft het onrustig op plein. Zeker een goede start voor de volgende dag, maar helaas, daar ben ik niet bij.

Volgend jaar weer op naar Zoks!? Het is gratis, hopelijk volgend jaar weer! Met een line-up als deze mag het festival best wat meer mensen uit de regio naar zich toe trekken want voor muziekliefhebbers is het een van de Limburgse festivals die op je lijstje moet staan!

En voor de organisatie; volgend jaar een Podcast opnemen op voorhand, vast veel leuks te vertellen over het festival!

Previous post

Persbericht: No Man's Valley tekent bij Tonzonen Records, start Crowdfunding

Next post

SharQ Talk #12: Zijkant

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.