Festivals

Festivalreview: Solar Weekend Roermond 2018

Alle foto’s van het festival zijn hier te bekijken

Solar Weekend Roermond 04-08-2018

Ok, het festival is al aan dag drie bezig, maar voor mij is het gewoon dag een. Solar is namelijk een weekend festival maar de stages op het veld zijn voornamelijk geopend in de weekend dagen, zoals de mainstage en house of house stage, de toch wel twee grotere podia. Voor ZEF en mezelf (mcsharq.nl) mocht ik dit jaar weer aanwezig zijn (met grote dank aan Victor!) om het in beeld en een stukje tekst vast te leggen. Hieronder vind je dan ook het festival verslag van de zaterdag en de zondag.

De bezoekers van het Roermonds feestje komen vanuit alle windstreken naar het festival inmiddels, mede een reden waarom dat het voor de veertiende keer succesvol georganiseerd wordt aan de maas. Een keur aan artiesten trekken in vier dagen voorbij aan de bezoekers, met voor ieder wat wils. Of je nu into hiphop bent, uit je plaat gaat met hardcore/hardere tunes, of gewoon swingt tussen Barong en Mainstage. Alles mag en alles kan in de hitte van het festival. Want warm is het al een hele poos, dus waarom zou vandaag anders zijn.

Amelie Lens

Wie vroeg de tent uit komt, op tijd aankomt met de trein of een parkeerplekje dichtbij het festival kon vinden kon al vanaf 11 uur uit haar of zijn plaat gaan, voor mij was het net iets te vroeg dus ik kom een uurtje later het festivalterrein oplopen en zie ook dit jaar weer een geweldig mooie site voor me liggen, het stof trekt al aardig op dus dat beloofd wat voor de dag. Opener voor mij op de mainstage is Kypski (ja, de andere helft van C-Mon) maar helaas hebben de fans besloten nog even te blijven uitslapen waardoor deze toch zeer talent volle kunstenaar voor een erge lege ruimte aan kijkt. Het is ook veels te warm om al rond te stuiteren, maar kom op mensen, deze man verdiend beter en dat weten jullie! Ook de Container Compound en de Barong stage mogen bij opening nog niet van een drukbezochte ruimte spreken maar rond de eerste dansende mensen zijn wel al gespot.

Lemaitre volgt op de mainstage en de band brengt wat leven in de brouwerij, het bier vloeit namelijk al rijkelijk rond een uur of twee. Ook David Ghetto (Barong) en Amelie Lens (Techy Tent) wakkeren het vuurtje aan. Laatstgenoemde doet dat nog wel het beste van het drietal, ze houdt zich geen moment in en staat zelf te stuiteren op het hoge podium. Van wat we van haar zien is dan ook voornamelijk rond zwevende haren en een grote glimlach. Dat is me toch ook een partij jammer bij dj’s, dat die stages zo ongelooflijk “groot” zijn dat je de artiesten en kunstenaar nauwelijks meer kunt zien. Maar ok, laten we door gaan want er is nog zoveel te beleven!

Blackwave.

De Belgische hiphop formatie Blackwave. treedt aan op de mainstage, blijkbaar is dit steeds mijn go-to podium om vanuit te vertrekken (excuses daar waar nodig). De Belgen doen het goed deze zomer en daar gaan deze lekker mee op voort. Met hete beats, straffe vocalen en een opzwepende set is het Nederlandse publiek al snel voor ze gevallen. Of het accent er een rol bij speelde weet ik niet maar ach, het is fijn om te merken dat ze zo omarmt worden door de bezoekers. Snel door naar Amy Becker, de UK dj wist me vorig jaar te overtuigen op het zomerpark feest in Venlo en wilde haar dus niet missen! Helaas is daar geen beeld van omdat de organisatie even vergeten was dat deze dame niet de grootste is en de stage niet was en werd aangepast waardoor vele dans liefhebbers haar niet eens gezien hebben, slechts gehoord. Maar wat ze hoorde was onwijs goed weer, ze weet haar eigen draai eraan te geven en ze staat er niet om de mensen te overtuigen, want ze is gewoon een van werelds beste dj’s op dit moment.

Dat er redelijk wat vrouwelijke dj’s aanwezig zijn dit weekend ontgaat de meeste festivalgangers vast maar mij valt het op. Als ik door loop naar de Barong Family stage staat daar RayRay, de dj uit Taiwan weet een lekker opzwepend feestje te bouwen in “haar” eigen tent. In de Barong stage wordt ook uit de hand gegeten van de organisator en zwieren de diverse genres aardig in de rondte. Tegenvaller van de dag wil ik nog wel even benoemen, misschien omdat ze gewoon beetje uit de toon vallen van het festival en dat is de mainstage act Roosevelt. Het draait gewoon niet zo lekker tussen act en bezoeker en dat komt ook niet meer goed tijdens de set. Ze doen hun best maar er komt te weinig uit.

Ronnie Flex

Bizzey

Dat is totaal niet het geval als Ronnie Flex datzelfde podium betreedt, hij weet in mum van tijd het gehele volgelopen terrein uit zijn hand te laten eten. En hoeft dus ook niet zijn volledige inspanning te leveren om het een feestje te laten zijn. De hitte is ook wel op zijn hoogtepunt dus even iets rustiger over het podium heen lopen is dan ook niet erg. De avond bouwt met Ronnie lekker op en wanneer de zon op zijn weg terug is rond de aarde gaat Bizzey nog even lekker te keer op de mainstage om deze in vuur en vlam te zetten. Dat het een grote show aangelegenheid wordt is niet erg maar ik verplaats me al snel naar Donnie die er ook het zijne van denkt en even wat worden de groep in schreeuwt maar nog geen deuk in een pakje boter weet te schoppen. Ook daar maar even afsluiten dus en terug naar die Family, de Barong Family. Want Mike Cervello gaat heeeelemaal los in zijn eigen trance en weet daar ook al snel het publiek mee in te krijgen. Zoals ik al eerder aanhaalde gaat dit podium van links naar rechts en van boven naar beneden dus wanneer er flink gezweet en gestampt is geworden naar de ene helft van The Galaxy het over. Voor mij de afsluiter van de dag, want deze artiest weet met zeer goede tracks de wereld te veroveren. Het zit dan ook weer prima in elkaar gedraaid en ook hier vele brede glimlachen op vele gezichten wanneer er weer lekker gefeest wordt. Het is nog geen tien uur dus nog even te gaan voor de meeste, maar ik trek al richting huiswaarts, want morgen een nieuwe dag met temperaturen boven het “dit kan ik wel handelen” punt.

—-

Ja en zo is het alweer zondag en dat klopt technisch gezien als ik dit tik want het is 00.04.

In de vroege ochtend van een uur of twaalf trek ik richting het festivalterrein, vandaag weer veel te zien en te beleven! Het is de laatste dag van Solar, lets go! Het is wederom een stralende dag en ga het dus vandaag lekker rustig aan doen. De mainstage opener voor mij is Afrikaboomnada en blijkbaar speelt hij zijn lekkere tracks voor mij alleen want het festivalpubliek heeft het wel gehad met vroeg opstaan. Het is toch een tegenvaller dat er zo weinig mensen de moeite nemen om er rond deze tijd al bij te zijn, jammer voor hen maar ook zeker voor de dj’s die het festival op gang willen brengen. Zo staat BIX in de container compound maar niet op de stage zelf maar een container die opengeklapt is aan de zijkant. Je ziet hem daardoor niet meteen staan en veel bezoekers draaien zich dan ook al snel weer om. Een gemiste kans, want de lokale dj weet heerlijk een uurtje vol te draaien met uptempo beats.

Om de tijd wat te doden tussen de acts heeft de organisatie van Solar de pers op een zeer fijne plek gezet vooraan op het terrein. Genieten van wat rust, stopcontacten en wifi is het goed vol te houden in de periode tussen de acts door. Ook voorzien ze ons van voldoende water waardoor we genoeg energie blijven houden om de dag door te komen! Dank daarvoor!

Lucky Chops

Ok de volgende act op het lijstje zijn de boys van Lucky Chops, de brassband uit New York, gooide z’n drie jaar geleden hoge ogen online door een uitvoering van Funkytown en I Feel Good in een lokaal metrostation. Het ging viraal en zo startte de band aan een internationale carriere. Zo belanden ze dus vandaag in Roermond, helaas maakte ze de verwachtingen die ik had niet waar. Het leek wel alsof de microfoons niet ingeplugd waren en het geluid enkel vanaf het podium moest komen. De grootte ruimte voor zich konden ze dus totaal niet vullen en de meeste bezoekers hadden geen enkel idee waarom ze hiernaar moesten kijken. De bekende deuntjes hielpen hier en daar nog wel iets maar echt overtuigen deden ze niet, spijtig genoeg.

Zoals het hoort op dit festival loop je van stage naar stage en blijf je lekker staan als je iets leuks hoort, zo gaat mijn rondgang verder naar Idaly in de Container Compound. De rapper stijgt de laatste maanden steeds hoger in de ranking en met Top Notch achter zich weet hij het juiste publiek aan te spreken. In deze hitte doet hij wat hij moet doen en zet de compound in vuur en vlam. Aazar doet datzelfde in de Barong Family tent. Ook vandaag zwiert die stage je door de gehele catalogus van Barong. Voor ieder wat wils dus maar het lijkt er vandaag toch nog een stapje steviger aan toe te gaan.

Idaly

Voor wie de hitte van de zon prima heeft kunnen doorkomen heeft de organisatie besloten om tijdens de show van Broederliefde nog wat extra warmte toe te voegen. De aangerukte vlammenwerpers op het hoofdpodium waren nog nauwelijks gebruikt (m.u.v. Bizzey zijn show) dus vandaag werden de kranen nog even flink opengezet. De eerste rij, waar voornamelijk jonge meiden stonden, kregen nog voor opkomst van de heren het flink te verduren. De hitte die van deze kanonnen afkwamen was niet om te harden en gaven voor vele de drempel om een stapje terug te doen. Maar ach, wat maakt het uit want deze boys zijn hot op dit moment en daar moesten de bezoekers maar aan geloven. Het werd een groot feest met alle hits die op je af werden geschoten.

Broederliefde

Voor de liefhebbers van de classics stonden in de House of House o.a Roog en Chuckie op de bill vandaag. Beide draaide hun set netjes en beleefd maar beide hoefde verder weinig inspanning te leveren om het publiek nog extra mee te krijgen. De fans stonden daar en wisten wat er gevraagd werd van ze. De stage was al vroeg packed en onder de schaduw van de zwevende tent werd er flink gedanst. Dat er geen zijkanten aan deze tent zitten is een plus punt want in de Techy Tent en bij Barong zijn de zijkanten (grotendeels) afgesloten, waardoor de hitte daar zeker in het begin bleef hangen. Niet dat het nu heel erg te merken is in de laatstgenoemde want ook bij GTA staat de tent helaas niet vol. Het duo uit Miami maakte al grote hits, speelde over de gehele wereld maar blijkbaar deert het bijzonder weinig mensen in Roermond. Ik wil niet negatief zijn, maar deze jongens verdienen echt wel wat beters! Een zeer toffe set zetten ze weg die goed in elkaar zit en met de energie die ze eruit knallen is het echt opvallend dat ze niet meer bezoekers de tent in weten te krijgen.

Kraantje Pappie

Maar ok, nog een keer het terrein over, nog een keer even zien wat er te beleven valt, op de mainstage sluit Kraantje Pappie voor mij af, ja ik weet het, Chase & Status waren de echte afsluiters maar die heb ik niet meer gezien. Kraantje heeft een nieuwe vibe gevonden en is de laatste maanden hard op weg om weer uit te groeien tot een van de grootste rappers in Nederland. De hit machine blijft maar vuren en ook de podium elementen deden weer lekker mee. De sfeer is gevangen en de bezoekers staan ondanks de hitte als sardientjes in een blik. Armen de lucht in en springen maar was het advies. De zon ging langzaam onder, de temperatuur werd aangenamer, dus waarom ook niet? Nog een snelle blik in de Barong stage waar het duo Wiwek een supergave set aan het weggeven zijn voor een matig gevulde tent. Het tweetal gooit er nog een flinke dosis energie tegenaan en weet de bezoekers die er zijn dan ook lekker mee te laten feesten.

Zo eindigt voor mij Solar 2018. Mooie dingen gezien, leuke dingen gehoord, weinig nieuws ontdekt maar wat er te ontdekken viel was dan wel meteen heel erg sterk. Maar dit festival is toch echt gemaakt voor vriendengroep, de smaken mogen dan wat uiteenlopen want er is toch echt voor ieder wat wils. De camping bomvol, de meeste stages lekker gevuld en dit jaar deed de zon zijn best om de hitte nog wat meer aan te wakkeren. Mooie tijden in Roermond tijdens de veertiende editie van Solar.

Tot Solar, tot volgend jaar!

Previous post

SharQ Talk #16: Eric Von B

Next post

SharQ Talk #17: Brian Van Haaren

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.