Live Reviews

Live: MaYaN – Tivoli de Helling – 31-01-2014

Review door; Gerianne Meijer
Foto’s door: Sharik “MCSharQ”

MaYaN Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014

Precies op de dag van de release van het tweede album Antagonise geeft Nederlandse death metal band MaYaN zijn tweede release show in Tivoli, Utrecht. Geen onbekende met de band wist ik al dat de band een knallende live show kan neerzetten en keek dan ook erg uit naar deze avond.

X-Tinxion Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014Opener X-Tinxion had ik toevallig de week ervoor ook al gezien tijdens de Heavy Hangout (lees review hier) en het leek me geen straf om ze nogmaals te mogen aanschouwen. De band windt er geen doekjes om en opent flink hard, maar helaas doet de microfoon het niet zodat de vocalen van Monica Janssen niet te horen zijn. Hierdoor komt het allemaal wat onwennig over. Gelukkig zijn de riffs prima, de drums fel en als de microfoon het wel weer doet is de flinke brul van de frontdame goed te horen. De cleane vocalen die ze vertoont zijn wel wat minder stevig, maar haar scream levert flink wat applaus op.  De interactie tijdens de solo’s zijn leuk om te zien en met ‘Destruct and Reanimate’ zet de band er nog een tandje bij. ‘Civilised’ is een van de betere nummers van de set: hard, maar met structuur. De zang is ook sterker hier, maar de band krijgt nog weinig bijval van het publiek. Bij ‘One foot in the Grave’ gooit een storende box nog wat roet in het metalen eten, waardoor het een beetje een onbevredigend einde is. X-Tinxion heeft deze avond zijn best gedaan, maar kwam helaas niet helemaal uit de verf.

Na een vlotte ombouw en het bijna volledig vullen van de zaal is het tijd voor MaYaN. De band met flink wat oudgedienden uit de metal wereld komt onder de klanken MaYaN Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014van de intro van het nieuwste album op en zetten dan ‘Bloodline Forfeit’ in. Het nummer is lekker stevig en de grunts van Mark Jansen combineren goed met de uithalen van gastzangeres Marcela Bovio van Stream of Passion. Vaste cleane strot van de band Henning Basse is tevens erg goed bij stem en het geluid klinkt helder. MaYaN Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014Het gejuich vanuit de zaal liegt er dan ook niet om! Tijdens ‘Burn your Witches’ valt op dat Robin Zielhorst, de invaller van vaste bassist Rob van der Loo, ook flink uit zijn dak kan gaan. Het kleine podium lijkt nog kleiner door de hoeveelheid mensen die erop staan, maar dit houdt de band niet tegen om flink met elkaar te interacteren en te geinen. Dit is allemaal ook leuk om te zien. Elk bandlid speelt tevens op zijn of haar eigen manier met het publiek, ook gloednieuwe gitariste Merel Bechtold. Het publiek geniet er zichtbaar van getuige het gejoel en ook de band gaat helemaal op in de snelle en loeiharde muziek. Bijna iedereen op het podium playbackt mee als ze niet staan te zingen en Henning weet altijd met verve het publiek op te zwepen.

MaYaN Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014

Ter ere van de release wordt het nieuwe album integraal gespeeld, maar dit betekent wel dat de gastvocalen van Floor Jansen, die vanavond niet aanwezig is, overgenomen moeten worden door Marcela Bovio. De Mexicaane schone doet haar best, maar kan voortaan beter op haar eigen manier zingen in plaats van de manier van Floor over te nemen. Ze moet nu namelijk iets te veel overreiken, wat zonde is van haar normaal zo prachtige stem. Ondank dat zit de sfeer er erg goed in, wat frontman Mark Jansen nog even vrolijk aanstipt. Bij ‘Paladins of Deceit’ wordt er gezellig synchroon geheadbangt en de glimlachen in de zaal en op het podium liegen er niet om. ‘Lone Wolf’ is een heerlijk nummer met fijne lome grunts van Mark. De versnelling is prettig en er gaan veel armen omhoog.

MaYaN Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014Bij het rustige ‘Insano’ is het eindelijk tijd voor sopraan Laura Macrí om te stralen. De Italiaanse is voor dit album toegevoegd aan de officiële line-up en laat vanavond even een staaltje vocale kracht zien. Voor de gelegenheid is violist Dimitri Katsoulis overgekomen en hij voegt zijn fijne klanken toe aan die van Laura, wat zorgt voor een kippenvel moment. Het volgende kippenvel moment is niet ver weg, als voordat ‘Human Sacrifice’ wordt ingezet de naam van gitariste Merel gescandeerd wordt vanuit het publiek. Ze zijn het duidelijk eens met de keuze van de band om deze metal dame toe te voegen aan de line-up. ‘Capital Punisment’ is ruig, maar toch melodish door de toetsen van Jack Driessen en er is een nette rol weggelegd voor Laura. De interactie tussen de bandleden bereikt een leuk hoogtepunt als Merel en gitarist Frank Schiphorst elk één hand op hun eigen en één hand op de ander zijn gitaar houden. Tijdens afsluiter van het album ‘Faceless Spies’ is de viool van Dimitri briljant verweven met de rest van de harde muziek. De violist speelt met passie en past perfect bij de rest.

Na dit hoogtepunt is het tijd voor wat ‘oude’ nummers zoals ‘War on Terror’, ‘Celibate Aphrodite’ en ‘The Savage Massacre’. Het valt op dat deze oude nummers wat minder vloeiend zijn dan de MaYaN Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014nieuwe, waar de nieuwe zelfs live beter klinken dan op het album! Dit houdt het publiek echter niet tegen om spontaan te gaan klappen, wat zeker de waardering van de zaal toont. Tijdens aflsuiter ‘Bite the Bullet’ betreedt iedereen het podium, maar ondanks de drukte wordt een strak nummer neergezet. Onder luid geklap van de zaal wordt iedereen op het podium geknuffeld door elkaar en in hun euforie vergeten ze bijna het publiek. Die drinken echter alles nog even in en genieten nog na van de show! Dit is wat je krijgt als je een stel ras muzikanten op het podium zet die als oude vrienden lijken te spelen: een zeer strakke, maar erg gezellig show die zonder twijfel een glimlach op je gezicht weet te toveren!

MaYaN Tivoli De Helling Utrecht 31-01-2014

Voor meer foto’s van MaYaN klik hier

Links:
Facebook X-Tinxion
Website MaYaN
Facebook MaYaN

Previous post

Live: Heavy Hangout XL 25-01-2013

Next post

Promo: The Band Is Back In Town

Gerianne

Gerianne

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.