Reviews

Review: My Propane – Antidote

My Propane loopt inmiddels al heel wat jaren mee maar heeft behoorlijk wat ups en downs gekend. Nu lijkt de band een vorm te hebben gevonden in zowel bandsetting als sound die past. Antidote komt later deze maand uit en de elf tracker zit vol bloed zweet en tranen.

De plaat zit stevig in elkaar, naast de kracht die de band erin heeft gelegd zit er ook de kracht van Joost van den Broek en Jacob Hansen in. My Propane is “terug” en gaat in volle vaart 2019 overnemen.

Wat mag je verwachten dan op de langspeler? Je deur wordt meteen ingetrapt met “Pavkovic” waarin eerst het muzikale geweld je overspoelt en daarna pas de vocalen je meepakken als een tsunami. Het beest dat zich schuilhoudt in Valerio komt soms niet geheel los uit de lieflijke verschijning. Maar op deze plaat is hij los vanaf de eerste minuut. Met de schreeuwende gitaren vol door lichaam beukend kun je niks anders doen dan je overgeven aan de band terwijl ze je meeslepen in “Medusa”. Met een precisie op gitaar word je het nummer in gespeeld en met een me dreigende ondertoon volg je het ritme braaf knikkend mee.

“A Dog is A Dog is A Dog” is net zoals zijn voorganger, het gaat alle kanten op en legt alle kracht van de band bloot. Het nummer staat van begin tot eind perfect. Met een kort rust moment net voor het eind heeft het wat weg van een grunge classic. Dat het zweten wordt voor het vijftal tijdens de live sets mag wel duidelijk zijn en dat pas na 3 nummers.
Gelukkig mag je als luisteraar heel even bijkomen, want “Russian Pile – Up” is gewoon een heerlijke rock track. Remon, de drummer, slaat heerlijk hard door en de anderen houden het tempo prima bij. Met een catchy riff en vloeiende vocalen kun je lekker meegenieten, met ogen dicht of met je haren door de ruimte vliegend.

Even tempo maken hoor, anders gaat deze review te lang duren, want je wilt natuurlijk snel zelf de plaat gaat luisteren. “Final Call” zorgt nog niet dat er een einde aan de plaat komt, in tegendeel, je staat pas aan het begin. De track is een beetje radiovriendelijk, wellicht precies op tijd voor Kink. Daar zou het nummer goed tot zijn recht kunnen komen.

Terwijl “Hole” misschien daar net een tikje te hard voor door slaat. De ruwheid van de band die de debuutplaat zit sluipt hier en daar ook Antidote in. Heerlijk om te voelen dat dat ritme is gebleven. Als het nummer dan door vloeit in “Broken Bone” hoor je de ontwikkeling van de band juist heel goed. Niets wordt aan het toeval overgelaten en iedere nooit is goed doordacht. Dit is een echte festival kraker, een hele dikke sound die je weg blaast. Zorg dus dat je speakers vol open staan bij het luisteren, niet enkel van deze track maar wel een tandje hoger speciaal voor de “Broken Bone”.

En als je hem dan toch vol open hebt staan trapt “Before You Are Dead” er meteen lekker door heen. Gitaar gedreven wordt het nummer vooruitgebracht in een mix met strakke riffs, catchy sounds en een slopende drum. Een wereldhit gaat het niet worden maar dat deze de clubs zal laten zweten wel. “Seconds” to go nog maar, dus speed this shit up. My Propane geeft nog maar eens gas en Valerio pakt je bij de keel vast met een zeer divers geluid. Die dikke sound van zojuist is weer even terug met “Tightrope”. Andere zullen het een wall of sound noemen, het vol lekkere kleine details terwijl de hoofdlijn gewoon door blijft tikken. Niet de beste track op de plaat maar het rijdt lekker weg.

“The End”, een prima track om de plaat mee af te sluiten. Nog een keer genieten van al het beste dat de band te bieden heeft. Nog een keer beuken, nog een keer meegenomen worden door de vocalen, de bass die je lijf door trilt en de gitaren die nog een keer losgelaten worden.

My Propane heeft met Antidote een perfecte langverwachte opvolger afgeleverd. Ze hebben in de ruime vijf jaar behoorlijk wat stappen gezet. De luwte waarin ze de plaat hebben kunnen maken heeft ze goed gedaan. Maar nu is het wel tijd om die volgende stap te gaan maken, weg van de kleine holen waarin ze speelde op naar de mega stages. Zweten zullen ze, genieten van de complimenten en het publiek omarmen. Want de liefde die ze daarvan krijgen zal ongehoord zijn. Ze zijn klaar om 2019 over te nemen, dus geef je over of sla een kruisje. My Propane is here to stay.

Previous post

SharQ Talk Sessions #37: An introduction to BRONCE (BE)

Next post

Persbericht: ARCHITECTS TWEEDE HEADLINER JERA ON AIR 2019 EN NOG VEERTIEN NIEUWE NAMEN

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.