Persbericht

Persbericht: Vijf Venlose bands uit de jaren zestig op het podium Venloos sixtiesfestival in Grenswerk

Op zaterdag 17 juni vindt in Poppodium Grenswerk Talkin’ About My Generation plaats, een festival met vijf Venlose bands uit de jaren zestig. Het gaat om Static, Blues Vocation, Obsession, The Vampires en The Gamblers. Alleen Static staat nog met regelmaat op het podium, de rest van de bands komt speciaal voor deze gelegenheid weer bij elkaar. De kaartverkoop is meteen gestart.

 

Hoe ging het er aan toe in Ons Huis, in Tivoli, Zaal Juliana of Het Nationaal? Op zaterdag 17 juni staat de sfeer in De Prins, De Witte Kerk of de Tegelse Harmoniezaal centraal. In de jaren zestig kende Venlo een bloeiende popscene met veel speelplekken en tientallen bands: beatgroepen, westcoastrock, bluesbands, indo-rockers en freakacts. Veel van die bands bestonden maar een paar jaar, waarna ze uiteenvielen of opgingen in andere groepen. Maar deze bands veranderden Venlo voorgoed: ze gooiden conventies overhoop en verspreidden de jeugdcultuur die elders in het land al de overhand had genomen. Tijdens het festival Talkin’ About My Generation (naar een van de bekendste nummers van The Who) staan vijf bands uit dit roemruchte decennium eenmalig op de planken. De line-up wordt gecomplementeerd door Het Venlose Beatle Collectief en DJ’s Sef Derkx & Geert Driessen.

 

De oudste band van Venlo kan op dit festival niet ontbreken. In de jaren zestig was Static de bekendste groep van Venlo. Ze speelden met bands als Pink Floyd en Fleetwood Mac en stonden op het legendarische Flight To Lowlands Paradise Festival in 1968, tussen Jethro Tull, Jeff Beck en Jimi Hendrikx. Al kwam Jimi nooit opdagen. Static viel uiteen in de jaren zeventig maar pakte de gitaren eind jaren tachtig weer op en is sindsdien altijd blijven optreden.
Blues Vocation onstond in 1967 uit de formatie Scarface. Hun repertoire was geïnspireerd op muziek van onder andere John Mayall and the Bluesbreakers, Fleetwood Mac, Howlin Wolf en Muddy Waters. Deze klassiekers werden door de band op eigen wijze geïnterpreteerd. De Bintangs, waarmee geregeld gezamenlijk werd opgetreden, hebben wel eens een kwaliteits-pluk gedaan uit Blues Vocation waardoor soms de bezetting moest veranderen.

 

Obsession gaat de boeken in als een van de meest controversiële bands die Venlo ooit heeft gekend. Geïnspireerd door bands als Mothers of Invention en Captain Beefheart brachten ze een nieuw geluid naar Venlo. In Dagblad voor Noord-Limburg zeiden ze hier zelf over: ‘Improvisatie. Klanken met een zekere samenhang. Iedereen maakt zijn eigen muziek, iedereen werkt op zijn eigen golflengte en samen vibreert het, iedere repetitie verandert de muziek.’ De band speelde in het najaar van 1969 elf zondagen aan één stuk in Café Moustache op de Stalbergweg, maar viel in 1970 uiteen na een arrestatie in België vanwege een ‘naaktperformance’ en diefstal uit hun repetitieruimte.

 

The Vampires onder leiding van Jan van Cleef waren de vaandeldragers van de rijke Venlose Indo-rockscene, geïnspireerd op het baanbrekende werk van The Tielman Brothers een aantal jaren eerder. Kern van de band zijn de drie broers Jan, Arie en John van Cleef aangevuld met Joep van der Aa, Alfred Span en Jan van de Velde, vroeger opererend vanuit een kelder van het ouderlijk huis in de Herman Potgieterstraat. De band speelde in die tijd veel in Nederland maar vooral in Duitsland met een repertoire van eigen gearrangeerde instrumentale nummers en nummers van vooral Cliff Richard en de Shadows. Jan en Arie van Cleef zijn vanaf 1970 opgegaan in de nog bestaande legendarische Venlose band CARGO.

 

In een hele andere wijk – Genooi – ontstonden The Gamblers: een vriendenclub die met beperkte apparatuur (een Dynacord Rex-versterker en een oude radio) beatmuziek maakte. Repetities vonden plaats op zolder van De Witte Kerk, de eerste nummers bestonden uit covers van Golden Earrings, Dave Berry en The Scorpions. Later werd de bandnaam veranderd in Blue Ace en trad de band wekelijks op in Nederland en Duitsland. De band stond in de finale van de voorloper van Grote Prijs van Nederland.

 

Deze vijf bands vormen het hart van Talkin’ About My Generation. Tijdens de bandwissels zal Het Venloos Beatle Collectief korte sets spelen. DJ’s Sef Derkx en Geert Driessen zorgen voor toepasselijke muziek in de foyer.

 

Talkin’ About My Generation
Zaterdag 17 juni
Open 18:00 / Aanvang 19:00

Tickets 17,50 voorverkoop / 20,- deur

 

Tickets verkrijgbaar via www.grenswerk.nl en de volgende voorverkooppunten:
Sounds, Parade 66, Venlo

Eetcafé Grenswerk, Peperstraat 10, Venlo

Huis van de Streek, Steenstraat 2, Horst

Previous post

Persbericht: Laatste zeven namen voor Dauwpop Sundara Karma, Spidergawd en meer toegevoegd

Next post

Review: Stavast - Stavast

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.