Reviews

Review: Epica – The Quantum Enigma ; EPIC(A)

Door: Sharik “MCSharQ”

WINACTIE INCLUDED! MEER INFO LEES ONDERAAN DEZE PAGINA!

Epica Le Bataclan Paris 09-12-2012

Eens in de twee a drie jaar komt er een pareltje uit in het Female Fronted Metal genre. Dit is namelijk de frequentie van Epica om hun nieuwe cd’s uit te brengen. Nadat de band in 2003 hun eerste studio plaat uitbrachten zijn we inmiddels al uitgekomen bij nummer zes. Ditmaal draagt hij de afkorting TQE. Helaas staat dit niet voor The Quasimodo Effect maar voor de veel betere titel The Quantum Enigma. De plaat zal op 2 mei 2014 uitkomen en een paar dagen eerder gepresenteerd worden, namelijk op 30 april, in de 013 te Tilburg.

Epica Metropool Hengelo 12-01-2012De band is met de nieuwe plaat deels een nieuwe weg in geslagen, het zo herkenbare geluid is gebleven maar de klanken zijn veranderd. Meteen bij de eerste noten van de openingstrack Originem weet je dat dit geweldig gaat worden. Het voordeel aan de platen van de metalband is dat ze een duidelijk begin en einde hebben en zo ook vloei je na de intro lekker door op The Second Stone. De track zit sterk in elkaar met harde drums van Ariën “The Beast” van Weesenbeek, lekkere solo van Isaac’s gitaartje en de heerlijke clean vocals van Simone Simons. Een heerlijke opener van de nieuwe shows, gewoon lekker meteen erin beukend.

De derde track op het album is The Essence of Silence hiervan werd eerder al een lyrics video online gezet. De plaat sloeg meteen aan bij de bestaande fans Epica Conincxpop Elsloo 30-6-2007en heeft ook een hoop nieuwe fans gecreëerd. De song is hard, begint met grunts en heeft een geweldige balans gevonden tot hoever Epica kan gaan in hardheid. Vast een “fans favorite” voor komende tour. Victims of Contigency zet de lijn van hardheid ook gewoon lekker door met de dubbele bass van “The Beast” hij voelt heel hard aan maar eigenlijk valt het best wel mee. Hij knalt er lekker in maar ook hier is de balans tot bijna perfectie uitgewerkt. Met de koren, de sterke grunts van Mark en wederom de geweldige vocalen van Simone behoort deze track tot een van mijn favorieten. De vijfde track op de plaat is Sense Without Sanity en is een van de lang spelers dit keer. Waar voorheen drie a vier langere tracks op het album stonden is er nu gekozen voor twee uitschieters. De track haalt bijna acht minuten en bevat alle herkenbare onderdelen van Epica. Met een rustig stuk rond het midden, het vol doorgaan erna, fijne riedeltjes op zowel toetsen als gitaar en met de toffe verhalen vertellende stem.

Epica Alcatraz Festival Deinze 07-08-2010Unchain Utopia (de single vanaf 4-4 verkrijgbaar) vervolgt de plaat naar het midden van het album. Een track die prima zou volstaan als single als er een radio-edit van zou gemaakt worden. Het klinkt heel catchy, en dat is t ook, maar niet vervelend zoals andere bands doen in het genre. Met een koor en een fijn ritme deins je al snel mee op de maat. Je zou er zomaar een vrolijk dansje op kunnen doen. Na dit nummer start er opeens een heel bijzondere track. Als je hem voor de eerste keer hoort krijg je spontaan trek in Aziatisch eten, de klanken voelen zo werelds aan, zo authentiek maar de vraag blijft waarom is deze track, The Fifth Guardian er en waar gaan we hem horen tijdens de show. Na ruim drie minuten sluit hij echter geweldig goed aan op Chemical Insomnia. De track heeft een bijzonder hoog niveau en hiermee laat de band zien dat zij inmiddels iedere andere band zijn overstegen en het tijd wordt dat de miljoenen verkochte cd’s gehaald gaan worden. Wie na deze track nog niet gelooft in Epica zou zich moeten gaan schamen. Het is een van de sterkste tracks op het album en gaat heel gaaf klinken live.

 

Epica Castle Rock Mulheim 04-07-2009Alsof het album gewoon steeds beter wordt, de opbouw is geweldig, waar je voorheen toch zag dat er mindere tracks op de plaat ergens op het einde stonden is dat nu totaal niet het geval. Want ook nummer negen, Reverence – Living in the Heart is gewoon ijzersterk. Het toetsenspel van Coen “F*****” Janssen is magistraal en zijn beste werk tot nu toe. Overal hoor je zijn skills terug en soms pas als je een paar keer geluisterd hebt wat het juist veel sterker maakt. Het koren aantal op deze plaat is ook flink verhoogt zonder dat het vervelend wordt. De bass is in dit nummer nog duidelijker dan voorheen op het album, wellicht is hierdoor Rob even uit de running geweest want dit gaat wel heel hard er aan toe. En dan is het toch echt tijd voor de ballade van het album, Omen , je kon erop wachten natuurlijk. Of toch niet. Want al na slechts enkele seconden gaat het meteen weer los. De koren vliegen je om de oren, heerlijk die balans tussen de harde drums en de vocalen. Een echt nummer waar dadelijk het hele publiek lekker mee kan gaan zingen. Al hoor ik wel de hele tijd Simone mcsharq zingen in plaats van make sure. Ach, beetje eigen reclame kan geen kwaad.

En dan nu, de ballade, nee echt, Canvas of Life een super track die de hele zaal gaat stil krijgen. Even een rustpuntje in de set voor het grootste deel van Epica Electric Ballroom London 19-12-2012de band. Alleen Simone en Coen claimen namelijk het podium en hun samenwerking is zoals elke release weer heerlijk. Maar ook deze ballade gaat weer over in een soft rock track. De blauwe gitaar van Isaac op het podium, de rustige klanken van een gitaar deuntje, heerlijk wegdromend. Voordat het einde van het album dan echt daar is mag Natural Corruption niet ontbreken. Dit nummer begint een beetje piraten achtig en heeft een geweldige flow. Het ritme van het nummer is heel fijn en laat je mee gaan op een snel maar krachtig tempo. De opbouw naar de finale zullen we het noemen. Nog even een kleine, maar zeker niet onbelangrijke, track.

Epica Electric Ballroom London 19-12-2012De afsluiter van The Quantum Enigma is de titeltrack van het album. Kingdom of Heaven Part II wordt hij ook wel genoemd. Hem naast de vorige KoH gaat hij lekker mee in hetzelfde gevoel. Met een speelduur van bijna twaalf minuten is het meteen ook de langste track op het album. Met een opbouw van ruim anderhalve minuut is het een geweldige afsluiter voor de nieuwe tour. Nog een keer flink knallen en dan even een paar minuten adem halen voor de toegift. Nog een keer alles in de strijdt gooien. Drums, gitaren, basgitaar, synths, vocalen en koren. Alles komt samen tot een episch hoogtepunt. De catchy klanken van frontvrouwe Simone zijn pakkend dat je bijna vergeet dat het toch echt de afsluiter is van het album. Gelukkig bestaat de repeat knop zullen we maar zeggen.
The Quantum Enigma is een van de sterkste albums van Epica tot nu toe. Het is geweldig in balans en zou zomaar kunnen uitgroeien tot een klassieker. Het aantal fans is afgelopen jaren flink gestegen en na de geweldige Retrospect show dan ook echt een nieuw begin. Het oude Epica is achtergelaten, het nieuwe gaat een nog grotere toekomst tegemoet.

Het album wordt in meerdere versies uitgebracht en is nu in Pre-Sale via de webshop .
Wil je het volledige album, incl. de akoestische en instrumentale nummers heb je de Ear-Book versie nodig
Gefeliciteerd Mark, Simone, Coen, Arien, Rob en Isaac met de geweldige plaat en mogen er maar vele geweldige albums volgen!

Website
Facebook
Twitter
Foto’s

 

WINACTIE!WINACTIE!WINACTIE!
epica-the-quantum-enigmaVoor de tweede keer gaan we via deze blog een winactie houden!

MCSharQ geeft namelijk 1 exemplaar van het nieuwe album weg!(zodra hij uit is)

Wil je dit album winnen ga dan naar www.mcsharq.nl en like de pagina! (ER IS EEN LIKE BUTTON HOERAY!) en reageer op deze blog dat je de cd wilt winnen! Zo simpel!

02-04-2014 loopt de actie af dus zorg dat je meedoet!

*Shipping world wide, so if  you are not from Holland and didn’t understand a word i wrote you can still join in with the free give away! Just go to www.mcsharq.nl and like the page and comment below here you want to win it!*
**And if you are lucky, the review will be translated to english any time soon!**

Previous post

Review: Nielson- Zo Van Ah Yeah

Next post

Live: Backstreet's Back in Antwerpen

32 Comments

  1. Rodrigo Canchola
    maart 25, 2014 at 01:25 — Beantwoorden

    Nice review! And thanks Google translate for helping me understand xD
    Btw, I’d Like to win the Retrospect giveaway 🙂

    • maart 25, 2014 at 07:47 — Beantwoorden

      Hi Rodrigo. There wont be a retrospect give away. But instead i will give the new album away!

      • Rodrigo Canchola
        maart 25, 2014 at 13:31 — Beantwoorden

        haha sorry, I got confused 😛 but waay better!! count me in, I’d like to have a chance 🙂

      • maart 27, 2014 at 01:30 — Beantwoorden

        I hope I could win the album..shipping here is quite expensive. Greetings from Philippines!

  2. Andrèe Sepúlveda
    maart 25, 2014 at 01:54 — Beantwoorden

    Commenting below haha 🙂 I’m going to wait the English version or use a translator 😛

  3. guille
    maart 25, 2014 at 01:58 — Beantwoorden

    I want the album!!

  4. maart 25, 2014 at 05:15 — Beantwoorden

    Ik zou heel graag de CD winnen!!! 🙂

  5. Ruurd Woltring
    maart 25, 2014 at 05:45 — Beantwoorden

    Ik wil hem maar wat graag winnen.

  6. sylvia Bergwerff
    maart 25, 2014 at 06:25 — Beantwoorden

    Geweldige blog nu kan ik helemaal niet meer wachten tot ik het album echt mag luisteren!

  7. Piet
    maart 25, 2014 at 07:47 — Beantwoorden

    fanboy review, dus niet serieus te nemen. Je staat altijd bij concerten vooraan bij de deur te wachten om naar binnen te stormen, dus je bent verre van objectief.

  8. maart 25, 2014 at 10:14 — Beantwoorden

    Goeie pre-vieuw Sharik,als het nieuwe album half zo goed is als jij beweert,is het nog geweldig. Kan niet wachten tot het uitkomt of dat jij het opstuurt 😉

  9. Anneke van Vugt
    maart 25, 2014 at 10:52 — Beantwoorden

    Oh yes, ik doe mee.

  10. Lize
    maart 25, 2014 at 11:04 — Beantwoorden

    Jaaaa, alsjeblieft en alvast bedankt! Ik wil graag deze CD winnen (my Dutch sucks, but I try).

  11. maart 25, 2014 at 13:33 — Beantwoorden

    Mooie review. Ben nu heel benieuwd, hoewel ik wel vrij zeker weet dat Epica niet zal teleurstellen! Ik doe graag mee aan je winactie :). Greetz, Sil

  12. Antonio Rubino
    maart 25, 2014 at 13:53 — Beantwoorden

    Well, cannot wait to read the english version!! The Essence of Silence is the best song so far, so I cannot wait to hear the whole album!!! I hope to win it!!

  13. tatiana barbosa
    maart 25, 2014 at 14:58 — Beantwoorden

    I want to win the CD TQE lml ♥ 😀

  14. Carmelo
    maart 25, 2014 at 15:18 — Beantwoorden

    I don’t understand, but i’d like to win anyway!

  15. maart 25, 2014 at 17:05 — Beantwoorden

    It’s fantastic that you’re doing such giveaways! 🙂 I would like to win new Epica CD, but good luck for everyone! 🙂 I love this band, their music is with me through the best and the worst times. This group helps me in many ways. They’re awesome! Music, lyrics, voices, instruments.. One big perfection! And new record will kick ass, I’m sure! 🙂 “The Essence Of Silence” sounds so massive and heavily! 😀 Sorry for writing in English, I’m not Dutch. 🙂
    Cheers!

  16. Danchkin
    maart 26, 2014 at 14:57 — Beantwoorden

    English translation would be great. No matter what I’m planning to get one of the bundles to have amazing T-shirts 🙂

  17. Anto
    maart 26, 2014 at 15:14 — Beantwoorden

    Epica is my favourite band, so I want the album as well 🙂 🙂 ! Thanks for doing this giveaway 😉

  18. Diego MG
    maart 26, 2014 at 17:48 — Beantwoorden

    I want it** My precious *.* !!

  19. Elena
    maart 26, 2014 at 18:43 — Beantwoorden

    Thumbs up for Sharik 🙂

  20. Ana
    maart 26, 2014 at 18:45 — Beantwoorden

    I want this CD so bad, I hope I’ll win it ! This review was really great but now it’s ever harder to wait !
    Thanks for doing the giveaway 🙂

  21. maart 26, 2014 at 20:14 — Beantwoorden

    Ik doe ook gezellig mee aan de winactie. Ik ga voor mezelf duimen. En tussentijds lekker EPICA luisteren! Ik heb je pagina geliked. Stom dat ik het niet eerder heb gedaan ken je site al jaren.

  22. maart 26, 2014 at 20:16 — Beantwoorden

    The Quantum Enigma <3

  23. maart 26, 2014 at 20:57 — Beantwoorden

    I tried to translate with google, no lucky for me on that one! But it will be just great if you publish an english version of this.
    And, of course, beside I love your work I want to get the copy of The Quantum Enigma, it’s so nice of you to do this!

  24. Beatrice
    maart 27, 2014 at 18:54 — Beantwoorden

    Thanks to google for the translation!! XD It would be great to win the CD!! EPICA <3

  25. Renske van Eijsden
    april 1, 2014 at 20:31 — Beantwoorden

    Liked and want to win it too, badly! <3
    Fan for lotsa years now.

  26. eise
    april 2, 2014 at 09:19 — Beantwoorden

    I liked your page can I please….please win the cd 😉 thanks a lot 😉

  27. april 15, 2014 at 01:34 — Beantwoorden

    Great review! And like many others, thanks google for the translation! I’d really love to win the CD! 😀

    • april 15, 2014 at 16:51 — Beantwoorden

      Thank you,but you are many days too late 😉
      goodluck with a new contest!

  28. […] nieuwste baby gepresenteerd. The Quantum Enigma hebben we al eens eerder besproken op deze blog; Dutch / English. Maar nu was het dan echt tijd dat deze nieuwe plaat aan de wereld getoond werd. Beter […]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.