Reviews

Review: Evergrey – The Storm Within (Incl new video!)

Tekst door: Edo van der Kolk

EG_TSW_P01_1_Patric_Ullaeus

De band Evergrey viert zijn twintig jarige jubileum met het uitbrengen van The Storm Within. Dit is de tiende release van de Zweedse band en naar eigen zeggen hun beste werk tot heden.

image004De voorganger van The Storm Within, het in 2014 uitgebrachtte Hymns for the Broken, werd destijds gezien als een soort comeback voor de band rond zanger/oprichter Tom S. Englund. De hereniging met gitarist Henrik Danhage en drummer Jonas Ekdal leidde tot een revitalisering van de band. Met hernieuwde inspiratie en het onverwachte succes van Hymns for the Broken timmert Evergrey sindsdien weer keihard aan de weg.

Muzikaal gezien mengt Evergrey progressieve Power Metal met elementen van slinks uitgedachte popsongs. Progressief, maar zonder gelijk uit de bocht te vliegen. Vaak wordt het showcasen van muzikaal geweld in soortgelijke bands als hoofddoel gesteld, maar bij Evergrey lijkt de voorkeur toch uit te gaan naar interessante, sfeervolle composities met catchy refreinen. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen sprake is van virtuoos spel, want er wordt op The Storm Within door Danhage, Ekdal, toetsenist Rikard Zander en bassist Johan Nieman robuust gemusiceerd.

13995608_1234363059948573_5013184475386388165_o (1)Zanger Tom S. Englund beschrijft The Storm Within in een interview als “a concept-album about a lack of love”, waarbij de titel refereert naar de verborgen gemoedstoestand die niet altijd aan iemands gezicht is af te lezen. Thematisch gezien zingt hij over isolement, eenzaamheid en relationele strubbelingen.

The Storm Within telt elf tracks en begint met het nummer Distance, dat tevens de eerste single van album is (ook voorzien van een fraaie video-clip). Het nummer opent met sfeervolle akkoorden op de piano, op de voet bruut gevolgd door de rest van de band.

Daarna volgen de stampers Passing Through, Someday en Astray, gevolgd door het dramatische The Impossible, een ballad gearrangeerd met slechts zang, piano en strijkers. Deze ingetogenheid wordt verbroken door My Allied Ocean, dat zonder meer het “hardste” nummer van het album is.

Hierna volgen een aantal nummers die iets lichter en toegankelijk zijn, namelijk het mid-tempo In Orbit (waarop Floor Jansen als gast vocaliste te horen is) en The Lonely Monarch. De dramatische balad The Paradox of the Flame (de volgende single) is een duet met Carina Englund, echtgenote van zanger Tom. Zojuist werd de prachtige video ervan gelanceerd, dus ga die zeker even checken hierboven! Deze relatieve rust wordt verbroken door Disconnect, op het album het nummer met de meeste muzikale kronkels en wendingen.

Het laatste nummer is de titeltrack van het album en klinkt zwaar en melodisch. Het begeleidt de luisteraar naar een ingetogen slot en doet me ergens denken aan het werk van Devin Townsend.

The Storm Within is mijn inziens een collectie van gevarieerde en degelijke nummers, met een solide productie en een zeer evenwichtige en heldere klank. Opvallend vind ik het spel van gitarist Henrik Danhage, die meeste nummers voorziet van fraaie melodiën en solos die perfect passen.

The Storm Within is een aanrader voor fans van Evergrey en voor liefhebbers van alles dat hard en melancholisch is. The Storm Within komt uit op 9 September. Natuurlijk verkrijgbaar bij de betere platenzaak of via iTunes.

 

Previous post

Persbericht: NIEUWE SINGLE SEASICK STEVE - GRASS IS GREENER

Next post

Persbericht: Belgische indieband BAZART op 25 november naar NIEUWE NOR in Heerlen

Edo

Edo

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.