Reviews

Review: Spoil Engine – Stormsleeper

Ja hoor. weer een mooi product uit eigen land. Althans, deels uit eigen land want zangeres Iris Goessen en Matthijs Quaars, de drummer, zijn de Nederlandse inbreng in de band Spoil Engine.

De band is een tijdje zoekende geweest en heeft met het aantrekken van de nieuwe zangeres weer een frisse blik op de toekomst.
Iris is natuurlijk geen onbekende in de scene en maakte de eerste stapjes in Limburg maar ontwikkelde zich al snel tot een echte frontvrouw. In Nederland natuurlijk genoeg voorbeelden voor haar om van te leren wat je terugziet in haar stage performance.

Stormsleeper beukt er meteen in met opening tracks “Disconnect” en “Silence Will Fall”. Een frisse sound klinkt door de speakers, maar dat kan ook de wind zijn die de basboxen produceren. De meer laagheid in het album is zeer goed uitgelijnd waardoor niets als overdone klinkt. Iris haar stem staat dan ook meteen haar “vrouwtje” als ze inzet. Ze doet niet onder ondanks haar nog jonge leeftijd. De band bestaat al een geruime tijd en brengt dus behoorlijk wat ervaring op tafel.

Eerste single van het album “Doomed to Die” zet in, het nummer heeft een lekkere videoclip online staan sinds
vorige week. Het nummer valt nog erg lichtjes en is zeer radiovriendelijk maar gelukkig is voor de liefhebber de volgende track een stuk harder. “Weightless” gaat meer door op de weg die eerder ingeslagen was. Met deze tracks weet de band meer hun punt neer te zetten. Of dit live opgepakt wordt bij een groter publiek is dan nog maar de vraag maar op de vele metal festivals zullen vele harten sneller kloppen. De hardere sounds die we uit Nederland horen de afgelopen maanden is zeer te prijzen namelijk. Waar de afgelopen jaren veel softer en mainstreamer werd gekozen, deze tijd lijkt voorbij. Hoor de nieuwste albums van The Royal en The Charm The Fury.

Spoil Engine Sugarfactory Amsterdam 24-03-2017

Titeltrack van het album brengt beide eigenlijk dichter bij elkaar. De catchyness weer voorop maar ook zijn de
klappen van de drummer zeer raak. Een volle sound tot gevolgd in hoog tempo. “Hollow Crown” vervolgt waarmee we over de helft zijn van het twee en veertig minuten durende plaat. Wanneer de “drop” valt is het wel tijd om even voluit los te gaan. Wie op een festival op dit moment niet totaal madness gaat staat wellicht bij de verkeerde show.

Hijs de “Black Sails” maar op want in volle vaart gaat het album verder. Geen spaander blijft meer heel in deze track. Spoil Engine zet er gewoon nog eentje bij voor meer vaart gaande het nummer voor zeilt. “The Verdict” kan al uitgesproken worden voor het album eindigt. Ook dit nummer weet een heerlijke balans op te zoeken. Een echt nummer waarmee de frontvrouwe het publiek lekker zal gaan opjutten.

Wie toch nog zat te wachten op de ballade van het album kan hem vinden als voorlaatste. “Singing Sirens” kan je wensen vervullen. Nu net het enige minpuntje aan dit album voor mij. Na zoveel nummers uptempo neemt dit nog voor het einde die vaart er een beetje uit. Ondanks de “Evanescence” methode is het nummer echt een stuk trager met zeer harde refrein stukken.

Gelukkig wordt er weer kracht bijgezet wanneer ze de “Wastelands” bereiken. Het is een heerlijk slotstuk van de plaat. Nog even een keer vol losgaan, je haren laten zwiepen en de keel stuk schreeuwen. Kijk wel uit als je in de auto zit en dit nummer bereikt want je wilt even hard gaan op de snelweg.

De band gaat het album 12 mei presenteren in ons land waarvoor ze de Groene Engel in Oss hebben uitgekozen, zie je ze liever in het België Torhout kan dat op 20 mei. Pre-orders te bestellen via deze link.

Spoil Engine Sugarfactory Amsterdam 24-03-2017

Previous post

Persbericht: Belgische singer songwriter Anna Rune in Roepaen

Next post

EPICA - announces The Ultimate Principle Tour

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.