Reviews

Review: Typhoon – Lobi Da Basi

Geschreven door: Sharik “MCSharQ”

typhoon_lobi_da_basi-605x605Typhoon is een begrip geworden in de Nederlandse hiphop scene.
Het is alweer tien jaar geleden dat deze, negenentwintig jarige, rapper de Grote Prijs van Nederland won.
In 2007 kwam zijn debuutplaat Tussen Licht en Lucht uit. Een langverwachte plaat die alle verwachtingen volkomen waarmaakte.
Echter duurde het ruim zeven jaar voordat er een tweede, volledige, plaat het licht zou zien.
Tussendoor werd er met de New Cool Collective een toffe samenwerkings plaat uitgebracht maar van echt nieuw solo werk was nog geen sprake.
Met zijn vrienden Rico, Sticks, A.R.T en James maakte hij vette platen onder de noemen FTG(Fakkelteitgroep)/Fakkelbridage dus deze drukke baas heeft niet stilgezeten.

Maar dan nu is het echt tijd voor die tweede plaat, wederom lang gewacht, maar ook met Lobi da Basi (Liefde is de Baas) wordt alle verwachtingen volledig ingevuld! Het album bevat namelijk twaalf ijzersterke tracks. Typhoon is met zijn herkenbare stem een uniek exemplaar in de grote club van Nederlandse rappers. Niet alleen met zijn stem maakt hij het verschil maar ook tekstueel is hij meesterlijk. De zinstructuren op deze plaat zijn veelal diamantjes!

Het album begint met “We Zijn Er” en dat blijk want de opener geeft meteen de creativiteit van Typhoon en zijn band weer. De gitaar door Dries Bijlsma en de bas zorgen voor een toffe achtergrond waar helder en duidelijk de rapper overheen zijn verhaal verteld.
Je voelt je ook echt thuiskomen bij deze track en misschien wel op het hele album.
Trompet geschal opent de volgende track “Hemel Valt”. De zoektocht naar het antwoord wie de hemel zal dragen als deze zal vallen. “Maar als de hemel valt zullen we het samen moeten dragen”. Wat een geweldige zin. De Caribische achtige vrolijke sfeer die de blazers aan het stuk geven is aanstekelijk en laten je lekker mee swingen. Met “Surfen” klinkt weer een beetje de oude Zwolse sounds er doorheen. Een strakke baslijn met daarop een synthesizer en wat vervaagde trompetten.

De diversiteit in sound is uniek waardoor het album ook muzikaal erg sterk staat. Dit hoor je ook weer terug in de track “ijswater”. Een lekker koortje zingt het intro waarna Dries met zijn gitaar vervolg oppakt maar daarna toch snel de band hem mee gaat ondersteunen. Wat een dope sound geeft dit. De bas is over het gehele album zeer sterk aanwezig en geeft een hele fijne vibe. Er klinkt in ijswater zelfs een mondharmonica! De fijne afwisseling, de snelheid en de geweldige tekst zorgt dat deze track een van de sterkste op het album is.
Opzoeken van de limiet, wat valt er nog binnen de hiphop, wanneer ga je een stap te ver of balanceer je nog precies op de lijn. Dat is wat Typhoon ook met dit album opzoekt, afweegt en uitvoert. Niet voor niets heeft het zolang geduurd dat er een waardig opvolger voor zijn debuutplaat het daglicht zag.
“Glenn 1984” begint met een kinderstem die het intro mag verzorgen, erg aandoenlijk wat je meteen in een toffe sfeer brengt. Het nummer klinkt wat agressiever maar niet boos. Door een kortere en hardere toon wordt dit ook wel ondersteund.

“Zandloper” is weer een track die de muzikaliteit samen laat vloeien met de tekst. De sound is beetje Jamaica-achtig, lekkere laidback track. De afwisseling tussen Typhoon en Rico en het refrein door André Manuel geeft een extra dimensie aan het nummer. Trompetten ook in deze track die het een vrolijke sfeer meegeeft.
Met “Sta Me Toe” is er ook een liefdes liedje er tussendoor geslopen. De track had zomaar op de soundtrack van “Wolf” kunnen staan als je enkel luistert naar de sound. Een grauwere sound klinkt door de speakers, woorden over de liefde dringen tot mij door. Wellicht is dit het buitenbeetje van het album maar wel noodzakelijk!
Terug naar een wat oudere bekende sfeer, regelrecht uit de jaren ’90. “Ochtendweer” feat. Sticks en niemand minder dan Benjamin Herman.
Een ode aan de ochtend die je weer terug brengt naar het heden na een zware nacht. Je zou de plaat zomaar op een zondagochtend op kunnen zetten en wegdromen bij Typhoon’s stem en de klanken uit de saxofoon van Benjamin.

“Vogel” is een korte maar krachtige track. Beetje zweverig maar wel lekker zullen we het maar noemen. Je “vliegt” mee als een “vogel” door het trompet geluid van Jan Wessels. Een piekfijn arrangement dat je voorgeschoteld krijgt zo voor het einde van de plaat.
Met “Niets Verwacht” wordt het nog wel even lekker gezellig. Een accordeon als basisinstrument is dat natuurlijk zeer uniek voor dit genre. Het klinkt als een ouderwets Amsterdams volksnummer totdat de beat er dan toch echt in kickt. Grote broer Blaxtar mag natuurlijk niet ontbreken op dit album. Zijn rauwere stem geeft wederom een extra bite aan het nummer waarna we toch echt bijna toe zijn aan het slotstuk. Maar niet voordat we HET nummer van deze plaat mogen aanhoren. Een meesterwerk, een prachtplaat, een pure diamant. “Van de Regen naar de Zon” is een klein en teder nummer met de unieke stem van Typhoon. De tekst is kwetsbaar en 100% waar. Misschien moet je hem wel 10x horen voordat je hem volledig begrijpt maar de waarheid is de kracht van het woord en dat weet de rapper maar al te goed weer te geven in deze track.

“Liefste” klinkt ook echt als een soort van afscheidsplaat. Weet niet precies waarom maar het voelt alsof het concert ten einde is. Even nog met een ijzersterke meezing/uitzwaai track het stuk afsluiten en dat is precies wat hier gebeurd.

Typhoon heeft met zijn tweede plaat, Lobi da Basi, wederom een wereldplaat afgeleverd. Zowel in sound, lyrics als de opgezochte samenwerkingen is het een unieke langspeler geworden die de boeken in mag gaan als meesterwerk. De rapper onderstreept met deze plaat nogmaals dat hij zich bij de Grote der Lage Landen hoort. Eind van het jaar toert de zanger door Nederland, wie niet kan wachten kan 03-08 naar het Solar Festival in Roermond!

Website
TopNotch
3 voor 12 luisterpaal

Previous post

Review: Fink - Hard Believer

Next post

Review: Ed Sheeran- x

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.