Reviews

Review: Textures – Phenotype

Tekst door: Sharik “MCSharQ”
albumVandaag vond de luistersessie van het nieuwe Textures album plaats in Tilburg.
De band die de afgelopen jaren van band setting is veranderd staat weer als een huis en is klaar om in 2016 een vernieuwende sound te gaan laten horen. Op 5 februari is het tijd voor Phenotype, de eerste plaat uit een tweeluik. Het album bevat negen tracks welke, door de nieuwe samenstelling, een nieuwe kant is opgegaan. Je zult nog altijd de Textures sound erin herkennen maar met sterkere riffs, vette drumsolo’s en een nog sterker klinkende frontman Daniël. Stef, drummer, nam het woord tijdens de presentatie en legde uit dat door de vernieuwde samenstelling en het feit dat iedereen er vanaf dag een bij is geweest er een fijne en sterke samenwerking is ontstaan bij de gehele band. Dit is dan ook merkbaar en hoorbaar over de gehele plaat.

Wat de band precies heeft met in- en outro’s geen idee maar op Phenotype zijn ze er juist wel of juist helemaal niet. Zo is direct hoorbaar als de plaat start, geen intro nodig maar meteen volle kracht vooruit, een juiste keuze blijkt al snel. Met opener “Oceans Collide” speelt de band direct open kaart, dit is de nieuwe sound! Stevige klanken komen uit de twee speakers die voor ons staan opgesteld. Op de heenweg had ik even de vorige plaat Dualism (alweer uit 2011) geluisterd, maar dit klonk meteen anders. Positief, want met de nieuwe samenstelling is er meer vrijheid gekomen en genomen door eenieder om hart en ziel erin te laten weerklinken.
“New Horizons”, de single van het album, is de eerste track die werd gemaakt door de band voor dit album. Een goed begin is het halve werk, de track klinkt vol en overdonderend. Live gaat dit nog massaler klinken en zal zeker in de smaak vallen bij het publiek. Langste titel trofee gaat naar het “Shaping a Single Grain of Sand”, je zal er maar over struikelen, het nummer klinkt langer maar voor mijn gevoel vloog de tijd voorbij. Stevige riffs, fijne drumpartij en de heerlijke stem van Daniël zorgen ervoor dat het nummer je pakt. Ditzelfde geldt ook voor “Illuminate the Trail”. Beide nummers klinken volwassen, misschien is dat wel het woord dat ik zocht. Phenotype is alweer hun vijfde album en als je hun eerdere platen beluisterd klopt de groei daarin dan ook wel.


Tijd voor de eerste lange intro, solo, kunststukje of hoe je het ook wilt noemen want in “Meander” meandert een fijne drumsolo lekker naar de volgende track “Erosion”. De twee tracks smelten eenvoudig in elkaar waardoor voor een aantal van ons niet direct hoorbaar was dat het om twee losse tracks ging, iets wat na afloop ervan nog even werd aangestipt door de band. “The Fourth Prime” is de eerste track waarvan ik denk dat de band softer is gegaan op het album, niet verwacht maar ondanks dat lijkt het naar het einde van het album een toontje minder te zijn. Niet slechter, absoluut niet, maar minder hard. De details daarentegen springen er hierdoor nog beter uit.

Wat drummer Stef kon in Meander kan toetsenist Uri ook in “Zman”, een overweldigende solo welke de opmaat is naar de afsluiter “Timeless”. Beide solo’s dien je gewoon eens te beluisteren met hoofdtelefoon op, in alle rust en stilte, genieten.
Afsluiter, slechts negen tracks, beetje jammer maar gelukkig komt er volgend jaar alweer een nieuwe plaat. Ditmaal geen vier jaar wachten!
Ook de laatste track laat de nieuwe Textures sound horen en sluit goed aan op de eerdere songs die te beluisteren waren vandaag.

De band lanceert hun album op 5 februari en staat een aantal dagen later, 13 februari in de 013 te Tilburg (of een dag eerder in Bibelot Dordrecht), waarna de tour door Europa van start gaat. 2016, Textures jaar, ga deze band zien en koop het album!

Pre-order het album nu via Nuclearblast!

Website
Facebook

texturestour

 

Previous post

SharQ Bite: Voodoo Circle - Whiskey Fingers

Next post

Review: Phantasma - The Deviant Hearts

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.