Festivals

Festival: Jera on Air 2015 Dag 2 Ysselsteyn

Tekst & Foto’s door: Sharik “MCSharQ”

* Voor Dag 1 klik hier*

Phoenix' Ashes Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Phoenix’ Ashes Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Vandaag begint de dag meteen weer lekker maar ditmaal niet in een van de grote tenten maar in de Punkbrockbar. Hier zal namelijk Limburgs talent Phoenix’ Ashes het festival, voor mij, aftrappen. Ze wonnen de bandcompetitie Guts & Glory niet maar verdiende wel deze spot. Intiem sfeertje in een kleinere tent met redelijk wat volk aanwezig. De band heeft er plezier erin en springend en zingend vliegen ze over het podium. De drummer heeft een extraatje want hij stond gister ook al op het festival met Better Off. De nummers zijn zoals altijd heerlijk maar het duurt wel even voordat het geluid naar wens is. Vol op gang in het midden van de set knapt opeens een van de bassiste’s snaren, wat natuurlijk vervelend is, maar al snel begeeft ze zich in het publiek en gaat helemaal los op de muziek! Waarna ze met een snaar minder verder speelt, Let’s call it Metal! 

The Royal Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

The Royal Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Kindertijd op het hoofdpodium waar Roam aftrapt. De band, met vooral jonge, fans klinkt goed, speelt met volle overgave maar bereikt slechts een deel van het publiek. Het is nog wakker worden voor de meeste feestgangers die gisteren tot de late uurtjes door gingen. Voor hen staat The Royal in de Large Rockhand stage. Het is wellicht de band waar ik het meest naar heb uitgekeken omdat ik ze nog nooit gezien heb maar het album onwijs sterk in elkaar zit. Direct is merkbaar dat de band dit live ook wilt laten weerklinken. Ze spelen secuur en halen het verwachte niveau. Waar veel bands rennen en tierend over het podium stuiteren is deze band meer gericht op nauwkeurigheid. Iets dat mij wel goed doet want de mix is onwijs veel beter nu. Hard is de band wel en met frontman Sem hebben ze een sterke vocalist in huis. De energielevel stijgt tijdens de show en de band geeft zich volledig voor het wakker wordende publiek. 

Terug naar het kinderfeestje op het Impericon mainstage. Ditmaal Destine op het program, waarna dit feestje als het goed is over is en tijd is voor het hardere werk. De band speelt al jaren lang de Nederlandse zalen vol en heeft niks te klagen aan ontbreken van publiciteit. De band is terug met een nieuw album en zijn zeker gegroeid. De muziek blijft catchy en meezingbaar, zo is hoorbaar vanaf de eerste rijen. Echt vernieuwend nee, maar vast leuk voor vele.

Counterparts Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Counterparts Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Counterparts in de kleine tent maakt de opwachting. De Canadezen spelen niet zo vaak dit soort shows en het publiek vind dat duidelijk jammer. De tent staat goed gevuld om deze kans aan te grijpen om ze dus eens live te zien. Uit volle borst wordt meegezongen en de interactie tussen band en publiek is vandaag nog niet zo fijn geweest. Hun nieuwe album komt volgende maand uit en nieuwe nummers mogen dus niet ontbreken op de setlist. Duidelijk is dat het kinderfeest is afgelopen zodra Authority Zero klaar staat om te beginnen. Een groot deel van de bezoekers die er zojuist stonden zijn verdwenen. Klaar voor het hardere werk, de band weet daar wel raad mee. Met vol vermogen gaan ze van start en zetten een puike show neer. Een wave gaat desgevraagd door het publiek en met een zuid Europese mix in hun sound is het feest al snel op gang gekomen. Ze zijn zelfs de eerste band die een echte circlepit, om de pilaren heen, voor elkaar krijgt. Jera on Air is aan! En het geluid in de Impericon mainstage is vele malen beter dan gister. 

No Turning Back Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

No Turning Back Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Tijd om terug te keren naar de Large stage waar No Turning Back hun opwachting maakt. De Brabanders speelde al vaker op het festival en weten waar ze aan beginnen. Het publiek is nog een beetje tam in het begin maar komt los als de show vordert. In Hearts Wake staat dan klaar op de mainstage waar bij aanvang niet heel veel mensen staan. Dit is typerend voor het kleine festival waar heel veel te doen is en zelden al het publiek op een plek samenkomt.

De Aussie’s rocken er duchtig op los maar de vocalist is niet op zijn best, iets wat de toch al niet sterkste band van het weekend door de mand laat vallen. Dikke bastonen zijn het enige redmiddel en zelfs die slaan niet echt aan. Spijtig want volgens mij kunnen ze beter dan dit. Gelukkig zijn daar de oude punkers van Strung Out. Nogal altijd rennen en springen ze over het podium. Heerlijke classic songs in de mix met wat nieuw werk. Iedereen doet gezellig mee aan het begin van de avond. Defeater mag dan aan de slag. Met een semi akoestisch gitaar en wat begeleiding word zachtjes het eerste nummer ingezet. Even iets anders, althans het eerste nummer, daarna gaat de band pas echt aan de slag. Het publiek warmt zichzelf lekker op want de kou begint de tent in te komen. Mee springen is dus geen enkel bezwaar. De band stuitert lekker over het podium en weet het publiek aan te spreken. 

Zo ook bij de Amerikaanse band Stray from the Path. De zanger komt oplopen in een FC Barcelona T-shirt en geeft alles direct van de start. Veel fans want er wordt flink meegezongen vanuit het publiek. Crowdsurfen is op dit

Caliban Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Caliban Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

festival bijna een verplichting dus ook bij deze show heeft de band maar even nodig voordat het begint. In de mainstage staat niemand minder dan Millencolin. De punkrockers weten wel van wanten ook al staat er de eerste rij All Time Low fans klaar. De band is een van organisatie’s hoogtepunt. De heren lopen al 23 jaar mee in de muziekwereld maar na het voorlaatste album uit 2008 bleef het stil muziekwijs. Maar nu zijn ze terug met True Brew. Ze kennen de klappen van de zweep en ze zorgen ervoor dat het publiek vermaakt wordt. 

De lange dagen beginnen zijn tol te eisen bij me maar gelukkig zijn de festivalgangers nog lang niet moe. Met een band als Caliban up next kan dat ook moeilijk. Een prachtig decor laat je denken dat je zo meteen niet meer leeft echter is niets minders waar want de band maakt snoeiharde metal met symfonische ritmische klanken in de achtergrond. Heerlijke avond muziek dus. Terwijl de zanger al tijdens het tweede nummer het publiek in duikt worden de teksten luidkeels meegezongen. Een zeer fijne band die de kneepjes van het vak kent. 

Een echte headliner staat iets te vroeg op het programma Enter Shikari staat op het Impericon mainstage en de tent staat zeer goed gevuld. Het publiek gaat los bij de muziek en iedereen geniet met vol vermogen. De electrorock die de heren maken slaat duidelijk aan bij een grotere groep mensen. Bij de klassieker ” Sorry you’re not a winner”, welke vroeg in de set zit, gaat het al meteen helemaal los vanuit beide kanten. De band is al een aantal jaar sterk aan de weg aan het timmeren en met veel succes. Deze band zou prima een stadion kunnen vullen met hun energieke sound.

Enter Shikari Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Enter Shikari Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Zo komt er alweer een einde aan Jera on Air, althans voor de Large Rockhand stage, want daar sluiten de heren van Lagwagon de tent na hun optreden. De classics vliegen je om de oren en de energie is bij de heren er niet minder op geworden. Ze ontvangen veel applaus van het toegestroomde publiek. De jonkies zijn niet hier te vinden, op twee na, die zijn zo klein maar worden getrakteerd op een crowdsurf moment. De band laat maar weer eens zien dat “age doesn’t matter”, ze zijn er nog altijd en rocken de stage nog altijd met veel plezier. Als afsluiter op de mainstage worden de jonge meiden die al de hele dag stonden te wachten getrakteerd op All Time Low. Een gewaagde keuze van de organisatie want voor de echte liefhebber is de headliner, Enter Shikari, al geweest.

Jera on Air laat met deze editie maar weer eens zien dat rock, metal, punk en alles daar tussenin nog levendig is en het een eigen festival verdiend. Een goed georganiseerde editie waar met tevredenheid op terug gekeken kan worden. Wellicht is de diverse aantal podia wel een beetje uit de hand aan het lopen en zou het “gezelliger” drukker zijn als er minder tegelijk zou plaatsvinden. De vijf minuten “overstap” tijd tussen de shows is wel een top idee! Dank aan de organisatie dat www.mcsharq.nl en weer bij mocht zijn en tot volgend jaar!

The Royal Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

The Royal Jera on Air Ysselsteyn 20-06-2015

Previous post

Festival: Jera on Air 2015 Dag 1 Ysselsteyn

Next post

SharQ Bite: Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus Symphonia Ignis Divinus

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.