Festivals

Festival: Pinkpop 2015

Deze review is samengesteld door Antoinette & Sharik “MCSharQ”, beide waren we los van elkaar op het festival en hebben verschillende shows kunnen zien voor een mooi totaalbeeld.

Dag 1

pinkpopS: Pinkpop 2015 begint met een regenbuitje en vele zonnestralen op de vrijdag dit jaar. Jick Munro & the Amazing Laserbeams mogen traditiegetrouw, als winnaar van SPL’s Nu of Nooit, het festival openen. Een Limburgse band die het Limburgse festival aftrapt, mooier kun je het als winnaar niet bedenken. De Brand Bier Stage staat lekker vol en met de vrolijke klanken is het publiek snel in de juiste stemming. Donkere wolken en wat regen druppels drijven over zodra Body Count ft Ice-T beginnen. De rauwe LA band speelde gisteren nog in een volle Effenaar Eindhoven en wist daar al de boel op stelten te zetten.

A: Mijn dag begon met Ice motherfucking T bitch! Toen nog onwetend dat bijna elke act die dit jaar op Pinkpop stond het woord motherfucking zou gaan gebruiken. Terug naar Ice motherfucking T bitch, Ice motherfucking T bitch en Body Count klonken de eerste drie nummers nog leuk maar al snel was het wel veel van hetzelfde. Veel Body Count en veel motherfucking. Er werd mij aangeraden om door te gaan naar Shaka Ponk. Een leuk bandje… Shaka Ponk was een keiharde door beats en gitaren omver wordende geblazen band. Met een leuke geanimeerde aap op een scherm. Maar het stond voor mij toch allemaal even net iets te hard en het was net iets te raar allemaal. Wel had de zangeres, als ze normaal zong, een ontzettend mooie stem. Jammer genoeg zette ze vaak een vervelend kind stemmetje op wat bij mij niet zo in de smaak viel. Gelukkig dacht de rest van het publiek hier anders over en vonden zij het wel een geslaagd optreden.

S: Het vorig jaar geïntroduceerde Stage4 wordt dit jaar geopend door Coasts. Ze hebben het geluk van de regen mee maar weten ook wel goede muziek te maken. Met “eenvoudige” 3FM klanken vermaken ze het jeugdige publiek. De bands op dit podium hebben zeker kans om in de toekomst een groter podium te krijgen maar kunnen net zo snel een one-hit-wonder te gaan worden. Talent hebben ze allen wel en daar gaat het natuurlijk om.

S: George Ezra mag daarna op het hoofdpodium zijn kunsten vertonen. Echter blijft het een matig optreden waar enkel zijn hit Budapest een beetje leven in de brouwerij.
A: George zorgde ervoor dat Casey O O O O O O O O Oh nog het hele weekend in mijn hoofd zat maar zijn optreden was een beetje saai en eentonig.
S: Gelukkig staan de ouwe helden van Faith no More erna op de 3FM stage. In een zee van bloemen welke de podium decoratie invullen. Rocken doen ze nog steeds als de beste alleen is het jongste publiek niet bekend met de band. De band is niet kapot te krijgen en de energie springt er vanaf. Het nummer Easy blijft natuurlijk hun bekendste hit bij het grote publiek en mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens deze set.

S: Elbow matigt die energie wel een beetje want ze starten meteen met de rustige klanken en zet een andere sfeer neer. Terwijl de lucht achter het podium begint op te klaren drijven de grijze wolken nog boven het terrein. Misschien een prima balans welke ook onstage weerklinkt. Vrolijke en zware klanken wisselen elkaar af. Een echte opwarmer voor Muse is het wellicht niet maar dat deze band steengoed is en blijft, staat vast. Om nog even rustig aan te doen kun je altijd terecht in de kalm aan laan waar heerlijke gerechten worden opgediend. Voor mij is echter een broodje gezond, zonder tomaat, van Limburgs bekendste broodjesbar Bufkes voldoende.

A: Natuurlijk was tussen Elbow en Muse nog een band die je echt niet had mogen missen dit weekend. Slash! museEn niet alleen Slash maar ook zijn band The Conspirators feat. Myles Kennedy mochten er zeker zijn! Natuurlijk kan niemand Axl Rose vervangen maar Myles Kennedy komt er verdacht dicht bij. Met oude Guns N’ Roses nummers en nieuwere Slash nummers kreeg de band het publiek goed mee en was Slash toch wel mijn hoogtepunt op de vrijdag.

S: Zei ik Muse? Ja Muuuuuuse headliner Pinkpop. Heel terecht want met hun nieuwste album Drones hebben ze weer een prachtwerkje afgeleverd. Live staat de band altijd als een huis waardoor ze het volledige veld mee krijgen, als eerste band van de dag. (Oude) Platen genoeg om uit te kiezen met soms een nieuwe track daar tussendoor. Hierdoor blijft de vibe optimistisch en de energie level op extreem. Geen vuurwerk nodig als je Bellamy aan het werk hoort. Zijn stem is scherp en zo is zijn gitaar. De hele dag is de sound matig op het hoofdpodium maar dit mag de pret zeker niet drukken. Het veld springt gezellig mee en uit volle borst word meegezongen waar kan. Een zeer terechte headliner op het mooie festival, een zonnig einde van een regenachtige dag.

Dag 2

S: Mijn dag begint met files, Antoinette slaapt gezellig op de camping maar ik ga iedere dag lekker mijn eigen twinbed opzoeken. Al op de snelweg en voor de entree staan lange rijen, zouden zij allen voor Robbie komen of iedereen heeft besloten later te gaan en de opening acts te missen. Nee, dat zal het niet zijn iedereen wilt gewoon op tijd zijn voor Coffey! John Coffey. Causes voorziet de wachtende bezoekers van muziek aangezien zij in de nabij Stage4 spelen en dit prima hoorbaar is vanaf de entree. We komen net aan bij het slotnummer maar zo te zien zijn de fans er blij mee. Gelukkig komt er een herkansing want de band staat later dit jaar in Poppodium Nieuwe Nor te Heerlen! Tijd voor Twin Atlantic, waar we geforceerd heen moeten door de grootste fan Dani. De band uit Schotland trapt meteen kei hard af. Iets wat juist niet hoorbaar was op het nieuwe album Great Divide. Nu snap ik wel waarom bovengenoemde de band volgt. Het viertal heren maakt gewoon net iets te poppy rock muziek en met de good looks van de band is het grootste deel van de bezoekers vrouwelijk. Een echte boyband met bijbehorende charme en sound.

A: Mijn ochtend begon niet met files maar met al aangeschoten mede kampeerders. Oh en regen, maar die was gelukkig al ruim opgehouden toen het festival weer moest beginnen. De eerste paar acts zeiden me niet zo vegaveel en dus kroop ik net iets te lang weer mijn tentje in waardoor mijn dag begon met een beetje The Wombats, die natuurlijk hun hit Let’s Dance To Joy Division speelde dat me deed denken aan vorig jaar Dauwpop waar ze toen ook stonden. En door Dauwpop ook wist dat ik niet op tijd hoefde te zijn om het gehele optreden van The Wombats bij te wonen. Waar ik wel op tijd voor wilde zijn was voor Magic! Deze vrolijke pop-raggea band speelde hun tot nu toe enige album Don’t Kill the Magic afgewisseld met covers zoals Girls Just Wanna Have Fun en Message in a Bottle. Wat een heerlijke band, wat een enthousiasme, heel fijn om naar te kijken en om mee te dansen.

S: Lopend naar echte rockers zie ik een vol veld dat gezamelijk honger heeft. Althans dat zingen ze zodra de 3FM hype Dotan een van zijn hits inzet. De zanger heeft een geweldige stem maar voor mij zijn het nogal saaie liedjes. Gelukkig is er op dit festival voor iedereen iets! Snel naar de Brand Bier stage waar de heren van John Coffey aan het opbouwen zijn. Twee mega beesten gebouwd uit balonnen vullen het grootste deel van de stage en het ziet er indrukwekkend uit. De band lanceerde eerder dit jaar The Great News en het album is onwijs goed ontvangen. Hierdoor stond de tent goed vol en ging het er direct hard aan toe. Zoals gebruikelijk sprak David de woorden “dit is een John Coffey feestje dus doe wat jij wil!”  En zo geschiede. Een prachtig feestje waar niemand omheen kon met een mega pit welke niet eerder zo emens was op Pinkpop. Het werd een memorabele show, mede doordat de frontman op epische manier een biertje ontving (zie video). Dit is wel een serious hoogtepunt van 2015.

A: Toen Sharik naar John Coffey ging, liep ik snel door naar de 3fm Stage want daar stond Selah Sue. Deze Belgische dame blijft een van mijn favoriete singer- songwriters om naar te kijken. Haar nummers hebben een boodschap en door haar begeleidingsband kan je niet meer stilstaan maar moet je meedansen. Goh wat vervelend. Ze staat later dit jaar weer op het North Sea Jazz festival en met haar nieuwe album Reason, welke nu verkrijgbaar is, staat ook nog een solo show in de planning om een geweldig jaar te vieren in de Heineken Music Hall aan het eind van 2015.

S: Veel mensen staan echter al klaar voor Nederlands trots Anouk. Ze staat haar mannetje maar zelfs met Douwe Bob doet het me niks. Leuker maar vele male rustiger is het bij stage4 waar East Cameron Folkcore staat. De band weet een heerlijke mix hierin te maken. Vrolijke noten in een rock jasje. En zo beland je, al luisterend naar Pete Philly &Perquisite, bij The Script. De Ierse jongens die volledig en blindelings het uitgewerkte script volgen van “hoe vermaak je het publiek”. Met flink wat meezingers, bijna alleen maar hits en “interactie” door de zanger met de fans is het nogal afgemat en voorgekauwd. Toch deert het de fans niets. Tuurlijk is de zanger talentvol, is de band best solide maar de liedjes zijn gewoon niet om aan te horen.

S: Gelukkig is daar vandaag nog een echte headliner, Robbie Williams. Waar de Foo Fighters morgen moeten afhaken door de val van Dave eerder dit weekend maakt deze entertainer er een echte oprechte show van. Ego strelen staat voorop maar met enkel hits op het programma kan het hele veld, uitgezonderd mijzelf, alle nummers luidkeels meezingen. Om de ervaring toch optimaal te beleven sta ik slechts enkele rijen van he robbiepodium af. Alleen maar vrouwen om me heen, die me duidelijk de teksten (vals) laten horen. Feest is het zeker wel al zijn sommige grapjes van Williams flauw en zijn ego te groot. Vuurwerk heeft de man totaal niet nodig als het slot natuurlijk Angels, zijn tot op heden grootste hit, is. Onderstaande video laat nog maar eens zien hoe sterk deze man vocaal gezien is. Zeer bijzonder en heel erg tof om hem eens live te kunnen aanschouwen.

A: Robbie was AWESOME!!! Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook een van die vrouwen was die alles luidkeels mee kon zingen, hopelijk iets minder vals dan waar Sharik tussen stond. Hij speelde de ene hit na de ander maar ook heel veel covers zo kwamen Royals, Minnie the Moocher en Bohemian Rhapsody ook voorbij. Het was bijna betoverend. Zo betoverend dat de invalide mevrouw die vijf minuten geleden nog in haar rolstoel zat, even later op de rolstoel stond te dansen.

Day 3

urbanusS: Begint met Jan, Marco en Urbanus. Zij stelen de show samen. Het muzikaal talent van de Belg staat nog altijd fier overeind. Zijn voorkomen is nog altijd hetzelfde in uitmuntent maatpak en grijze kop. Helaas is hij af en toe onverstaanbaar wanneer zijn band de overhand neemt maar dit mag de pret niet drukken. Het publiek doet lekker mee en is bereid om de tent naar een kookpunt te brengen. De showman heeft geen trucs nodig op het podium, zijn danspasjes blijven onnavolgbaar en met geplaatste grapjes blijft de sfeer de hele show heerlijk gezellig.
A: Zo moet even gezegd worden dat Urbanus wel de echte rockster was dit weekend, ondanks zijn gebroken nagel kon zijn optreden wel nog doorgaan!

S: Typhoon gebruikt de zon om de zomerse vibe een extra boos te geven aan zijn setlist. Deze megaster straalt zichtbaar en weet iedereen aan zich te binden. Op blote voeten pinkpop veroveren met gemak. Vorig jaar was het op de 3FM stage ook al z’n feest met Jett Rebel. Ole ole voor het Nederlandse talent. Glenn weet een hittegolf te veroorzaken bij het publiek. Wanneer Bumaye inknalt gaat het publiek volledig los en is ook hij aan de sloop begonnen. Want gesloopt en verbrand zijn de bezoekers aan het eind van het uur Typhoon & Titanenband. Tussen neus en lippen door word door zijn broer O-Dog ook nog even bekend gemaakt dat er een extra show gaat komen in de Heineken Music Hall ter ere van Lobi da Basi waardoor ze twee maal deze tent op de kop gaan zetten.

Iets met @mctyphoon die zonnig is!

Een video die is geplaatst door Sharik Derksen (@mcsharq) op


Tijd voor wat rust met de luister liedjes van Counting Crows. Direct kippenvel bij mij want dit is een band die mij nog altijd veel luisterplezier bezorgt en daar is Frank Turner het mee eens. De band weet dat vooral het oudere werk herkenbaar zal klinken voor het publiek dus trakteerd de bezoekers vooral daarop. Hun nieuwe plaat Somewhere under Wonderland is prachtig maar nog te onbekend. Ze hoeven geen show neer te zetten om het publiek in hun armen te kunnen sluiten want dit is gewoon heel erg mooi. Min puntje is toch wel kovacszonder enige aankondiging is het concert ten einde. Bijzonder mooi concert maar niet iedereen snapte het.

S: De Jeugd van Tegenwoordig mag knallen op het hoofdpodium. Ze weten altijd het feestje op gang te krijgen. De vier gaan zelf net zo hard als het gehele publiek bij elkaar. De hits vliegen je om je oren ook al waait de tekst soms weg. een zegetocht voor de band welke al 10 jaar bestaat. Het publiek zingt en doet lekker mee. Ze genieten zichtbaar van het aan hun voeten liggend publiek, of er nou gesprongen moet worden of mensen elkaar op de schouders moeten nemen, het word uitgevoerd door jong en oud. Oja nog een klein dingetje, wie zo’n grote surprise box op het podium kan zetten en eruit een bar tovert, HELDEN!
Nog voordat Sharon Kovacs begonnen is krijgt ze tijdens de aankondiging al een overweldigend applause. De zangeres uit Limburg is thuis en heeft het album Shades of Black om te promoten. Ze is heel erg vrolijk en opgewekt wat zichtbaar en hoorbaar is. Terecht want voor deze plek heeft ze zelf gestreden. Haar band geniet van dit alles en speelt voor haar de sterren van de hemel. Helaas is voor mij niet alles even goed zichtbaar…

A: OneRepublic stond nog voor de afsluitende Pharrell Williams op de mainstage. En OneRepublic deed precies waar het publiek om vroeg. Al hun hitjes spelen, waardoor het hele publiek mee kon zingen. Zelfs als je geen grote OneRepublic fan zou zijn had je dit allemaal makkelijk mee kunnen zingen. Soms vergeet je even dat een band al zoveel hitjes heeft. Ryan Tedder, de frontman en songwriter rent van de ene kant van het podium naar de andere en bespeelt tussendoor ook nog even de piano en gitaar. Wat een optreden!

S: Voor mij zijn de heren van Fiddler’s Green echt helemaal geweldig. Vele malen heb ik ze al mogen live fiddlersaanschouwen en vandaag sluiten ze de Brand Bier Stage af! Hoe tof is dat, nog een keer volledig los gaan op Duits/Ierse folkrock. Een kleine pit ontstaat maar al gauw is duidelijk dat de Nederlanders niet helemaal snappen wat de band bedoelt met de Wall of Folk ( een tegenhanger van de Wall of Death ). Dus na een paar pogingen geeft de band het op en is het meeklappen, springen en zingen ook wel voldoende. De band speelt hun grootste show in ons land en genieten daar zichtbaar van. Liedjes, komen bijna op de tweede plaats, want rocken, swingen en feesten staat bovenaan.

A: Als afsluitende act Pharrell Williams. Hij had hele motherfucking sexy danseressen en dat was voor sommige een rede om te blijven staan. Maar tegelijkertijd merkte ook iedereen dat er al verdacht veel mensen naar huis waren gegaan. Pharrell deed erg zijn best en zijn danseressen natuurlijk ook maar het was toch niet het einde wat iedereen had gehoopt van Pinkpop. Dus wat doe je dan? Precies je gaat drinken. Na een paar Jack Daniels & Cola wordt alles al een stuk leuker en zorg je ervoor dat je nog even je laatste dansmoves eruit gooit. Na zijn grootste hit Happy was iedereen toch wel een beetje happy en konden we voldaan naar ons tentje om daar nog even na te genieten van weer een geslaagd weekendje Pinkpop. Wat niet onopgemerkt mag blijven is het laatste nummer dat Pharrell speelde, Freedom. Hopelijk een nieuw hitje want dit is een feel good, gospel feeling nummer.
S: En ik, ik ging richting Amsterdam, althans in de ogen van Pharrell.

Net zoals vorig jaar zeggen we;
Wij, Antoinette en Sharik, hebben genoten van het festival en hopen dat we volgend jaar wel worden verkozen om als pers, en dus inclusief camera, aanwezig mogen zijn bij Limburgs Trots!  Proost!

Previous post

Review: Christopher Paul Stelling - Labor Against Waste

Next post

Festival: Jera on Air 2015 Dag 1 Ysselsteyn

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.