Interview

Interview: Nightwish’s Marco Hietala

Tekst door: Irma Ploeger
Foto’s door: Sharik “MCSharQ”

10929128_10155116743385068_8548082553445273209_n

Het gebeurt niet vaak dat je een van je idolen mag ontmoeten. Niet alleen ontmoeten, maar ook spreken. Die kans kreeg ik wel aangeboden! Midden februari ging ik richting Amsterdam om Marco Hietala van Nightwish te interviewen! Na een reis van bijna twee uur kwam ik vroeg in de morgen aan bij het Hampshire Hotel. Bij binnenkomst was de eerste die ik zag Marco, waardoor ik een beetje zenuwachtig werd. De manager van de platenmaatschappij gaf mij een ouderwetse discman (ja, daar ben ik mee opgegroeid, dus zo jong ben ik dan ook niet meer he) en zo kon ik het fel begeerde nieuwe Nightwish album luisteren. Het eerste album met Hollandse trots – Floor Jansen. Tijdens het laatste nummer werd mij gevraagd aan het interview te beginnen, en dus liep ik met lichtelijk knikkende knieen naar Marco toe en ging bij hem aan tafel zitten.

Q: Ten eerste, bedankt voor dit interview! Hoe gaat het met jou? A: Erg goed, bedankt! We zijn al een tijdje onze nieuwe cd aan het promoten. Na morgen kunnen we even naar huis, dus daar ben ik erg blij om. Ik doe dit werk graag maar af en toe ben je toe aan rust. Q: Over de nieuwe cd gesproken: Hoe gingen de opnames? A: De opnames zijn nog nooit zo goed gegaan. De sfeer zat er vanaf het begin Marcogoed in, we voelden elkaar perfect aan. Ook met Floor en Troy klikte het meteen goed. We zijn vanaf een donkere plek gekomen, maar we staan er weer en ditmaal ook sterker dan ooit. Daar ben ik dankbaar voor, maar wil ik dan ook liever niet nog eens meemaken. Q: Dit album is wel het eerste album zonder Jukka Nevalainen. Hoe voelde dat? A: Dat is het enige wat negatief was aan de opnames voor het nieuwe album. Zijn ziekte (slapeloosheid) zorgde er uiteindelijk voor dat hij voor zichzelf moest kiezen. Die beslissing was lastig, maar zijn keuze stond eigenlijk al vast voordat we aan de opnames van het album begonnen. Natuurlijk gaat zijn gezondheid voor, dus wij steunen hem hierin. HIj heeft al veel geprobeerd om van de slapeloosheid af te komen, maar niets helpt. De rust en (enigzins) regelmaat die hij nu heeft door thuis te zijn, lijkt hem wel goed te doen. Het is absoluut niet zo dat Jukka nu geen lid meer is van de band. Hij doet nu meer achter de schermen, zoals administratie. We weten niet wanneer hij weer achter de drumkit zal zitten, daar durven we geen uitspraken over te doen. Er is nog steeds regelmatig contact, ik heb van morgen nog gereageerd op een e-mail van hem. Q: Ik vroeg mij af, nu er meerdere talen aanwezig zijn in de band (Fins, Engels, Nederlands). Welke taal wordt er het meest gesproken onder elkaar? A: Vooral Engels, omdat we die taal allemaal spreken. Floor is nu ook Fins aan het leren, ze kent vooral nog basis woorden op dit moment. We helpen haar, uiteindelijk zal ze de taal leren spreken! 🙂 Q: En kun jij wat woorden in het Nederlands? A: Een woord: Sma-ke-lijk. Voor de rest zal ik lessen moeten volgen, haha! Q: Misschien kun je wat Nederlandse woorden leren tijdens een concert in ons land? A: Dat zou zeker kunnen. Op dit moment (februari 2015) kan ik nog geen datums noemen. Er zijn concerten gepland in Noord – Amerika en zomerfestivals, maar er zullen zeker nog meer datums in Europa komen. Nog even geduld! Q: Ik heb vanmorgen gelezen dat je al vanaf je 11e gitaar speelt en bezig bent met muziek. Dat wil zeggen dat je al geruime tijd je droombaan hebt! Hoe is dat voor jou? A: Je zou het mijn droombaan kunnen noemen, ja. Ik treed in elk geval nog erg graag op! Het is echt een voorrecht om vandaag de dag te kunnen zeggen dat ik doe, waar ik als klein jongetje van droomde om te doen. Zolang ik de muziek goed vind, en zolang ik er plezier uithaal, blijf ik dit doen.

Revamp

Q: Het is nu 10 jaar geleden dat Tarja Turunen de band verliet. Ik ben fan van Nightwish sinds 2004, dus ik heb alle zangeressen meegemaakt. Ik moet zeggen, dat ik de keuze voor Floor Jansen het beste vind. A: Dank je, dat vind ik ook. We hebben nu een sterk team, wat goed op elkaar in gespeeld is. Het voelde vanaf het eerste moment goed. Maar natuurlijk, de geschiedenis heeft ons geleerd dat mensen kunnen veranderen. Wij zijn zelf ook veranderd. We willen de band graag houden zoals hij nu is, daarom proberen we Marcoook te werken aan de onderlinge relaties. Dat is heel belangrijk, als je het mij vraagt. Q: Nu over het nieuwe album, ‘Endless Forms Most Beautiful’. Deze heb ik net voor het eerst mogen beluisteren en wat mij opviel was dat Floor een zeer gevarieerd geluid ten gehore brengt: een rock stem, een power stem, een zachte stem. Wat dit ook waar jullie naar streefde, de diversiteit in zang? A: Niet per se, maar Floor vond het zelf ook wel een uitdaging om in die verschillende stijlen te zingen. Ze heeft een geweldig geluid, erg divers en dus veel mogelijkheden. Door dit talent hebben we ook andere soort nummers kunnen schrijven dan voorheen. Q: Wie dit album ook veel te horen is, is Troy DonocKley. A: Ja, dat klopt. Hij bespeelt behoorlijk wat instrumenten, dus ook zijn talent is in veel nummers terug te horen. Ook doet hij hier en daar de achtergrondzang. In het nummer ‘My Walden’ hoor je Troy spreken in het Welsh. Q: Bij het luisteren van het eerste nummer, ‘Shudder Before The Beautiful’, kwam het typische Nightwish – geluid mij meteen tegemoet. A: Dat klopt, daarom hebben we ook gekozen om dat nummer als opener van het album te gebruiken. Het geeft meteen een bepaalde sfeer, wat de toon zet voor de rest van het album. Q: Het is wel een lang nummer, meer dan zes minuten. Dat maakt het dan weer een aparte keuze voor een openingstrack. A: Het zou kunnen dat het zes minuten duurt, ik heb eigenlijk geen idee van de exacte tijden van elk nummer. Het voordeel van het zelf produceren van een album, is dat je de nummers zo lang kunt maken als je wilt. De fans houden van onze muziek, en wij zelf natuurlijk ook. Zolang er liefhebbers zijn, zullen wij de vrijheid nemen om de nummers zo lang te maken zoals ze naar ons idee horen te zijn. Het is erg fijn om niet beperkt te worden in het proces. Q: ‘Elan’ is de eerste single. Waarom dit nummer, omdat het korter is dan alle anderen? A: Haha, nou dat is wel gedeeltelijk de reden, maar de voornaamste reden is dat de essentie van Elan snel te begrijpen is. Het is een nummer wat makkelijk mee te zingen is, het blijft sneller in je hoofd hangen.

Q: ‘Our Decades In The Sun’ is de ballade van het album. Het is een basic nummer, met gitaar en zang. A: Ja, dat klopt. Het is basic maar toch ook weer vol van geluid. Ik heb de gitaar solo, wat je hoort ongeveer halverwege het nummer, geschreven. ‘Our Decades In The Sun’ lijkt een rustige ballad maar dan vallen gitaren en drums bij, waardoor je een heel vol geluid krijgt. Ik vind dat het nummer goed in evenwicht is, zowel qua instrumenten als qua zang.

Q: ‘Endless Forms Most Beautiful’, tevens de titel van het album, is het hardste nummer wat ik op dit album heb gehoord. Vooral live zal dit goed overkomen. A: Ja, dat denk ik ook. Het is een nummer wat vlot is, wat goed in elkaar zit. En wat natuurlijk ook helpt is een catchy reffrein. Ik kan niet wachten om dit nummer voor het eerst live te spelen! Q: Waarom is deze titel ook verkozen als de naam van het nieuwste album? A: Nou eigenlijk zou het Elan worden. Tuomas heeft gegoogled en kwam dingen tegen waar hij niet zo blij van werd, Marcoom het zo te zeggen. Dus zijn we opnieuw gaan brainstormen. Uiteindelijk kwamen we uit op ‘Endless Forms Most Beautiful’. Volgens ons geeft dat goed weer waar dit album over gaat. Het woord ‘forms’ betekent zoiets als schaduw. Het is dan ook een erg poetische titel. Het slaat op alle nummers, maar je moet het ook groter zien: het slaat ook op al het leven op alle planeten bijvoorbeeld. Q: Het laatste nummer, ‘The Greatest Show On Earth’ duurt maar liefst 24 minuten. A: Ja, het is een lang nummer maar het gaat over het ontstaan van onze wereld. Als je het zo bekijkt is 24 minuten helemaal niet zo lang, haha! Er komen ontzettend veel elementen in voor, waarschijnlijk hoor je pas alles als je dit nummer een paar keer luistert. Q: Over het algemeen vind ik het nieuwe album, qua geluid, lijken op Imaginaerum uit 2011. A: Je zou kunnen zeggen dat wij voortborduren op wat wij toen hebben uitgebracht. Wij vinden dit geluid passen bij de band, de fans lijken het hier mee eens te zijn dus waarom uren besteden aan het veranderen van het geluid, als je die uren ook kan besteden aan de inhoud van elk nummer? Natuurlijk zijn er hier en daar wel nieuwe invloeden te vinden, o.a. door Troy. ‘Endless Forms Most RevampBeautiful’ is absoluut geen kopie uit 2011, maar natuurlijk heeft het ook invloeden van dat album meegekregen. Q: Heb je nog iets te zeggen tegen de Nederlandse fans? A: Oh, boy, haha! Nou, eigenlijk tegen alle fans over de hele wereld: het is een hele reis geweest en morgen (13 februari 2015) komt onze nieuwe single ‘Elan’ uit, wat het begin is van weer een nieuw hoofdstuk bij Nightwish. We zouden echter niet zover gekomen zijn, zonder onze fans. We zouden deze droom nooit zo lang waar kunnen maken, zonder onze fans. Respect voor jullie allemaal! Q: Je bent het bekendste als de gitarist van Nightwish. Maar je hebt ook een eigen band, genaamd Tarot. Hoe combineer je dat? A: Het is eigenlijk altijd zo geweest dat als Nightwish even rust heeft, ik mij kan concentreren op Tarot. Ik heb hier en daar tijd gehad om wat nieuwe nummers te schrijven, maar de opnames van dit album zijn nog niet begonnen. We hopen op eind 2016, maar kunnen helaas niks met zekerheid zeggen. Q: Met zowel Nightwish als Tarot ben je behoorlijk wat tijd kwijt. Heb je ook nog zoiets als vrije tijd? A: Het lijkt misschien niet zo, maar dat heb ik zeker wel! Ik moet daar zelf ook op letten, af en toe rust nemen is belangrijk voor je lichaam en geest. Dus geen reality tv van mijn kant op komst, sorry dames haha! Q: Marco, bedankt voor dit interview! Het was een fijn gesprek en, sorry voor mijn steenkolen Engels..

A: Haha dat viel wel mee! JIj ook bedankt. Hoop dat mijn Engels goed te verstaan was? (Ja Marco, veel beter dan mijn Engels!) Na het interview was hij nog zo aardig om mij de tijd te geven dat laatste nummer van bijna een half uur, te luisteren. Ik ben blij dat ik het gedaan heb want het is echt een enorm goed nummer! 27 maart komt ‘Endless Forms Most Beautiful’ uit, kopen die plaat!

De cd is natuurlijk te koop bij de betere platenzaak in een dubbel cd versie of een picture vinyl editie! Meer versies kun je vinden op nuclear’s blast website.
Later dit jaar komt de band tijdens de Europatour ook naar Nederland, koop tickets alleen via de officiele wegen!

nightwish_a1_contra.psd

 

Previous post

Review: Brainpower - Determination

Next post

Review: Sparrow Falls – A Brimstone Harvest

Irma

Irma

1 Comment

  1. Clayton
    maart 9, 2015 at 23:14 — Beantwoorden

    Super!! Ik kan niet wachten om het ook te mogen beluisteren 😀

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.