Persbericht

Persbericht: 30 jaar Scratch Muziekdagen Leiden!

30 jaar Scratch Muziekdagen Leiden!

Van 15 tot en met 18 februari 2018 worden voor de 30e keer de Scratch Muziekdagen Leiden georganiseerd in de Pieterskerk van Leiden. In het kader van dit jubileum is een speciaal programma samengesteld.

Donderdag 15 februari – Messiah van Händel met een vrouwelijke dirigent, Maria van Nieukerken. De solisten zijn: Claudia Patacca (sopraan), Dave ten Kate (countertenor), Adrian Fernandes (tenor) en Willem de Vries (bas).
Vrijdag 16 februari – jongeren Messiah: sinds enige jaren wordt samen met enkele scholen een speciale dag voor jongeren georganiseerd. Voor deze dag hebben (pas afgestudeerde) studenten van het Conservatorium auditie gedaan; samen met dirigent Danny Nooteboom zijn de volgende solisten gekozen: Elise van Es (sopraan), Maite Cathérine de Wit (alt), Carlos Negrín López (tenor) en Jorne van Bergeijk (bariton).

Zaterdag 17 februari – Musical Highlights. de 100ste Scratchdag wordt gevierd met enkele nieuw gearrangeerde nummers van dirigent Martin van der Brugge, o.a. uit Phantom en Sister Act. De solisten zijn dit jaar Vannessa Thuyns en Luc Steegers.
Zondag 18 februari – Johannes Passion. Op de eerste zondag van de Passietijd hebben we een primeur. Voor het eerst in 30 jaar staat de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach op het programma.
De dirigent is Paul Valk en de solisten Merel van Geest (sopraan), Marie Anne Jacobs (alt), Laurens- Alexander Wyns (tenor), Marijn Zwitserlood (bas), Falco van Loon (evangelist) en Robbert Muuse (Christus).
Meer informatie of enthousiast geworden? Er zijn nog kaarten beschikbaar via de site: scratchleiden.nl.

Overzicht 30 jaar Scratch Muziekdagen Leiden

Van een klein evenement met 150 zangers is de Scratch Muziekdagen Leiden uitgegroeid tot het grootste meerdaagse Scratchevenement van Europa. In totaal hebben gedurende die 30 jaar ruim 85.000 zangers en orkestleden opgetreden in de Pieterskerk. Ongeveer de helft daarvan zong en speelde de Messiah van Händel, het muzikale werk waar het mee begon en dat ieder jaar één of twee keer op het programma staat. Daarnaast zijn werken van veel andere componisten waaronder Mozart, Verdi, Gounod, Bernstein en Rogier van Otterloo uitgevoerd.
Het grootste aantal deelnemers ooit op een scratchdag bedroeg 1.100. Daarvan zaten er wel veel achter pilaren, waardoor ze de dirigent niet konden zien én er bevonden zich enkele tientallen zangers in de gangpaden, dat vanuit veiligheidsoptiek niet verantwoord was. Tegenwoordig heeft iedere deelnemer een stoel en is het aantal zangers gemaximeerd op 890.
Tot en met 2017 zijn er 97 afzonderlijke Scratch Muziekdagen Leiden georganiseerd. Dat betekent dat we dit jaar de 100ste bereiken: op zaterdag 17 februari, de Musical Highlights.
Gedurende die 30 jaar, oftewel 101 Scratchdagen hebben 14 verschillende dirigenten op de bok gestaan. Jules van Hessen is de koploper met 21 dagen als dirigent. In de jaren ‘90 dirigeerde hij meerdere malen 2 programma’s op twee achtereenvolgende dagen. Tegenwoordig hanteren we het principe dat iedere dirigent maximaal 1 scratchdag actief is.

Previous post

SharQ Bite: Don Broco - Technology

Next post

Persbericht: Grenswerk en De Maaspoort halen Waylon terug naar Venlo voor twee concerten

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.