Persbericht

Persbericht: Tweede editie jazzfestival Autumn Leaves; Maceo Parker, Yuri Honing, Benjamin Herman en Nordmann naar Venlo

Jazzfestival Autumn Leaves krijgt een vervolg. Na de succesvolle eerste editie vorig jaar staan ook aankomende oktober en november in het teken van jazz.
Het gaat in totaal om elf concerten verdeeld over verschillende locaties in de stad. Tijdens het festival spelen acts als Benjamin Herman, Nordmann en Yuri Honing in Venlo. Het festival wordt afgesloten door funkgrootheid Maceo Parker. Voor de optredens zijn losse tickets verkrijgbaar maar ook een passe-partout die toegang geeft tot alle shows.*

Poppodium Grenswerk, Museum Van Bommel Van Dam en café Take Five hebben zich wederom samengepakt en organiseren een reeks jazzconcerten in het seizoen waar jazz voor gemaakt lijkt, de herfst. De Maaspoort Theater & Events is aangesloten als vierde partner van het festival. De vorige editie zorgde voor een aantal uitverkochte concerten en zeer enthousiaste reacties bij het publiek.

De jazzmaand wordt op vrijdag 5 oktober afgetrapt door de Krefeldse band Jansen in Take Five. Hun Duitstalige jazzrockchaos was jarenlang veel te zien op de Venlose podia, maar raakte de laatste tijd een beetje uit zicht. De band rond voorman Markus Maria Jansen viert in 2018 haar 20-jarig jubileum met het nieuwe album “Die Unschuld der Gebaüde.”

Twee dagen later vindt de slotdag van Scratch Jazz plaats, een groot coachingstraject voor muzikanten van 12 tot 22 jaar. Zij krijgen vier weken lang workshops aangeboden van een professionele coach, plus het optreden tijdens de slotdag in Grenswerk. Vorig jaar deden meer dan zestig jonge jazzmuzikanten mee. Aanmeldgingen zijn gestart via www.scratchjazz.nl.

Benjamin Herman is dit jaar vijftig geworden en viert dat met maar liefst drie verschillende albums in drie verschillende bezettingen. Een daarvan is Bughouse, waarop een langgekoesterde wens tot vervulling komt: jazz en punk laten samensmelten. Na een ontmoeting met drummer Olav van den Berg (Seein’ Red, Lärm,) leek alles eindelijk op zijn plaats te vallen. Met de toevoeging van gitarist Reinier Baas en bassist Peter Peskens (Jungle By Night, The Mysterons) was de line-up compleet. Het resultaat zijn 20 knallende composities met een gemiddelde speelduur van twee minuten. De band staat hiermee op 13 oktober in de zeer intieme setting van café Take Five.

Jazz in de Klep is op 15 oktober ook weer onderdeel van het festival, Mike Roelofs nodigt dit keer met zijn eigen trio Root of the Matter uit. Daarin spelen Arthur Lijten op drums en Guus Bakker op bas.

De Horster pianist Egbert Derix mag op uitnodiging van Museum Van Bommel Van Dam op 20 oktober aan de slag met werk dat hem inspireert. Hij kiest een aantal schilderijen uit de rijke collectie van het museum en zal daar ter plekke op improviseren.

Nordmann denkt niet in hokjes en is daarmee een typische Belgische act. De band uit Gent bezit de elektrisch geladen intensiteit én het explosieve potentieel van een furieuze rockband, terwijl de vier ook de bedachtzaamheid en het vermogen tot gedaanteverwisselingen van de beste improviserende bands behouden. Zondag 21 oktober in Take Five.

Het album Goldbrun van Yuri Honing kreeg louter vijf-sterren recensies. “Bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onbenoembaar moois,” schijft dagblad Trouw. Zelden werd een jazzalbum met zoveel superlatieven onthaald als Goldbrun. Een bijzonder album van een bijzondere artiest die al jaren aan de top staat en over de hele wereld speelt. Hij staat op 26 oktober in de Maaspoort.

Score Jazz Orchestra is een vaste waarde in de programmering van Grenswerk. De Venlose bigband waagt zich op 28 oktober voor dit concert aan het werk van Miles Davis en krijgt daarbij hulp van trompettist Rik Mol en zangeres Babs van Bree.
Anton Goudsmit is geen on bekende voor Venlo, Take Five óf Autumn Leaves. Hij komt op 3 november met een nieuwe formatie, Montis, Goudsmit & Directie, waarin het hammondgeweld van Frank Montis leidend is. Geweldig stuwende band, met verder Cyril Directie (o.a. Kane) op drums.

De jazzmaand wordt op vrijdag 9 november afgesloten door niemand minder dan Maceo Parker, een grootheid op de saxofoon die getuige was van de uitvinding van de funk: hij was jarenlang een vaste waarde in de band van James Brown. Verder speelde hij met zo ongeveer alle denkbare groten op aarde. Maar de reputatie van zijn soloshows liegt er ook niet om. De funktrein komt voorbij en alle verzet is zinloos. Dit optreden is onderdeel van Autumn Leaves, maar het passe-partout is hiervoor niet geldig, er moeten apart kaarten voor gekocht worden. De show was al eerder aangekondigd, inmiddels zijn al 70 procent van de kaarten verkocht.

AUTUMN LEAVES

Zaterdag 6 oktober Jansen Take Five 11,-
Zondag 7 oktober Scratch Jazz Grenswerk gratis
Vrijdag 12 oktober Benjamin Herman’s Bughouse Take Five 17,5
Maandag 15 oktober Jazz at the Klep De Klep 7,5
Zaterdag 20 oktober Egbert Derix VBVD 11,-
Zondag 21 oktober Nordmann Take Five 11,-
Vrijdag 26 oktober Yuri Honing Maaspoort 21,-
Zondag 28 oktober Score Jazz Orchestra Grenswerk 12,50
Zaterdag 3 november Montis, Goudsmit & Directie Take Five 12,50 Vrijdag 9 november Maceo Parker Grenswerk 29,-*

Een passe-partout kost 60 euro en geeft toegang tot alle concerten behalve het concert van Maceo Parker. Voor alle concerten zijn ook losse tickets verkrijgbaar. Losse kaarten zijn verkrijgbaar via www.grenswerk.nl, www.maaspoort.nl of vvk-adressen (Sounds Venlo, Grenswerk eetcafé). Passe-partouts zijn alleen verkrijgbaar via Grenswerk.

* Voor het optreden van Maceo Parker moeten losse tickets gekocht worden.

Previous post

SharQ Talk #10: Mirjam Sieben

Next post

Persbericht: Monster Zero's Summer Soundtrack!

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.