Reviews

Review: Delain – Moonbathers

Tekst: Irma Ploeger
Foto: Sharik Derksen
679_Delain_CMYK[1]

De achtste maand van het jaar staat veelal in het teken van (school) vakanties. Tot rust komen en genieten van het zonnetje – als hij er is dan. Deze week is er nog iets om van te genieten: de vijfde langspeler van Nederlandse symfonische metalband Delain. ‘Moonbathers’ is een aangename mix van ‘oud en vertrouwd’ en ‘nieuw en anders’.

Openingsnummer ‘Hands of Gold’ valt wat mij betreft in de laatste categorie. Het is een stevig, krachtig nummer wat meteen je aandacht trekt. Verrijkt met de gastvocals van Alissa White-Gluz, die ook al te horen was op ‘The Tragedy of The Commons’ , mijn favoriete nummer van de vorige plaat. ‘The Glory And The Scum’ is al bijna twee weken te beluisteren via Youtube, dus voor veel Delain fans zal dit inmiddels bekend in de oren klinken. Ik vind het een tof nummer, herkenbaar met de Delain sound maar toch met een zekere twist. Ook ‘Suckerpunch’ zal bekend voorkomen, dit nummer is al een aantal keer live gespeeld en er is natuurlijk een videoclip bij gemaakt.  ‘The Hurricane’ geeft de luisteraar de kans om even tot rust te komen.  ‘Chrysalis – The Last Breath’ zingt Charlotte Wessels zo puur, vol emotie. Ik krijg er kippenvel van!

‘Fire With Fire’ is het enige nummer waar ik niet meteen bij had; ja, tof! Nog steeds moet ik er aan wennen, maar ondertussen kan ik het wel waarderen. Ik kan het het beste omschrijven als ‘funky’ en ‘up beat’.  ‘Pendulum’ start gelijk krachtig, namelijk met grunts. Het is echt een Delain nummer, catchy,  een nummer wat het live goed zal doen. ‘Danse Macabre’ was voor mij een zeer aangename verrassing, Charlotte zingt op een bijzondere wijze, en blijft daarbij toch trouw aan het geluid wat bij Delain hoort. ‘Scandal’ is een cover van Queen, die dit nummer uitbracht in 1989. Tof gedaan!

Delain Sjwaampop Swalmen 18-08-2013

‘Turn The Lights Out’ is ook geen onbekend nummer voor de meesten, deze is net als ‘Suckerpunch’ al vaker live gespeeld. Dit blijft een meezing – nummer wat mij betreft. Afsluiter van de plaat is ‘The Monarch’.  Het begint heerlijk dromerig, dan vallen meer instrumenten bij. Na ruim anderhalve minuut voegt ook de gitaar zich toe aan het gezelschap. Pas na twee minuten voegt de zang zich ook toe, al is het eerder spreken en dan zacht gehum. Het is een rustig nummer, wat volledig in contrast staat met het openingsnummer, dus wat mij betreft prima gedaan!

‘The Human Contradiction’ vond ik al een zeer goed album. Mijn verwachting was dat de opvolger minstens zo goed zou zijn. Deze verwachting is echter ruimschoots overtroffen, wat een goede plaat is dit! Elk nummer zit goed in elkaar, er is variatie maar ook zeker de herkenbare sound van Delain. Charlotte blijft maar groeien en ontwikkelen, haar stemgeluid is gewoonweg fantastisch. Voor iedere Delain fan, voor iedere symfonische metal fan, voor iedere muziek liefhebber; dit is de cd die je in huis moet halen. Vanaf 26 augustus verkrijgbaar via Napalm Records en de betere platenzaken.

Wil je Delain live de nummers horen zingen? Geen probleem, ze gaan uitgebreid touren dit jaar. In Nederland hebben ze op 10 december 2016 een speciaal concert in zaal Paradiso in Amsterdam.  De band bestaat namelijk 10 jaar en wil dat met al haar fans vieren, mis dit feestje niet!

 

Previous post

Persbericht: PETER MURPHY (Bauhaus) op 11 oktober naar NIEUWE NOR voor exclusief concert in Nederland.

Next post

Review: David Brent - Life on the Road

Irma

Irma

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.