Reviews

Review: M.I.A – AIM

14068133_10153702557602073_2427760531699455758_n

12308044_10153158882842073_2602518569664061705_oDe zomer is voorbij, het festivalseizoen loopt zijn einde en de winter/lente releases liggen alweer ver achter ons. September is altijd een drukke periode met vele nieuwe platen en dit jaar zijn er drie deze maand waar mijn hart op voorhand al sneller door zou gaan kloppen en nu is de eerste van de drie hier! (Een ander is al besproken, natuurlijk, Epica en de ander is Die Antwoord die volgende week hun plaat lanceren). Maar morgen ligt de nieuwe plaat van M.I.A getiteld “AIM” in de winkels. De zeker niet onbesproken zangeres dropt morgen twaalf nummers, waarvan vijf al reeds uitgebracht zijn als single of pre-release.

Het album begint dan ook met het veel besproken “Borders”, haar oprechte en terechte lyrics waren niet de kern van de drukte eromheen maar het PSG-shirt welke ze droeg werd nogal veel besproken. “Go Off” en “Bird Song” volgen, beide singles waarvan laatstgenoemde in twee versies op de plaat zijn beland. Zowel de Blaqstarr als de Diplo remix met eigen een totaal andere insteek. Mijn favoriet is toch wel de stevigere Diplo versie. Waardoor vierde track, “Jump In”, de eerste echte nieuwe track voor me is. Het nummer is laat de creativiteit maar weer eens horen van dit multi talent. De zangeres weer met eenvoudige drumgeluiden en een repeater in slechts twee minuut tweeëntwintig een bijzondere track te creëren.

“Freedun ft ZAYN” volgt, de zanger maakt een waardevolle toevoeging als clean vocalist in het geheel waardoor de track voor een breder publiek toegankelijk zal zijn. Tevens een single welke eerder deze week uitgebracht werd. Tijd voor weer z’n knaller ditmaal een feature met Dexta Daps “Foreign Friend”. De dancehall uit Jamaica laat een sterke male vocaal horen en breekt een beetje de rustige klanken die achter de twee fronts te horen is. “Finally” is pure liefde en die sound komt dan ook regelrecht uit de speakers over. Het gebruik van effecten op haar stem is niet altijd precies maar op deze track lijkt alles helemaal goed te vallen. Wie even weg doezelde door de softere sound wordt zeker wakker als A.M.P (All My People) erin knalt! Het is wederom een keiharde club sound, waar ze ook hierin weet de klassieke Sri Lanka sound weet te mixen met de UK-underground. Dit is waar ze op haar best is richting de buitenwereld, al zijn die specifiekere tracks echt om bij weg te kwijlen.

13029664_10153441873072073_2320475024729808713_o“Ali R U OK?”, legt ze nog even de focus op haar roots, en weerklinken die typische klanken zonder de “beats” erin. Ze is de enige zangeres die deze sound zo weet te gebruiken en ze is er ijzersterk in. Tijd voor een van de beste tracks op de plaat, “Visa”. Een uptempo track die de werelden weer dichterbij elkaar brengt, haar stem is puur en zuiver waardoor ze ook weinig nodig heeft om te stralen. M.I.A in haar eerlijkste vorm.

Let the horns blow! “Fly Pirate!”, niets aan toe te voegen! Party.
Als afsluiter klinkt er “Survivor” met een 90’s achtige happy hardcore sound maar daar gaat hij niet in verder en klinkt wel een elektronische sound en is het wellicht de meest vreemde en lekkerste track van de plaat. Een veel te commerciële sound die zomaar kan aanslaan als dit een single zou worden. Jammer dat de zomer al bijna over is, maar dan alsnog, deze track in de auto, raampjes open en lekker hard laten weerklinken! Wat ben ik trots op deze dame.

M.I.A weet alweer, met inmiddels haar vijfde album, horen dat ze tot de wereldtop behoort in de muziekwereld. M.I.A Matters! Ze laat zich niet wegduwen of wegzetten in een hokje, ze is haar eigen hokje en weet ook op AIM horen waarom ze uniek is. Wellicht horen niet alle nummers tot de top, maar dat is ook niet nodig als de andere nummers juist ver boven het maaiveld uit durven te steken.

Het album is vanaf 9 september te koop via de betere platenzaak of natuurlijk op iTunes/Apple Music.

Als bonus staan nog vijf extra tracks op de deluxe versie o.a Swords en de Diplo versie van Bird Song.

Previous post

Persbericht: MOOSE BLOOD TOURING EUROPE IN A WEEK!

Next post

Persbericht: Boogie Brew & BBQ-festival breidt uit naar Q4

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.