Reviews

Review: U2 – Songs of Innocence

Tekst door: Sharik “MCSharQ”

u22

En dan zomaar opeens presenteert de grootste rock band op aarde zijn nieuwe plaat.

Zo onverwachts als bovenstaande zin kwam deze plaat op de wereld terecht. Er gingen al langer geruchten dat de Ierse band een nieuwe plaat, alweer hun dertiende studio album, op de planken had liggen maar nog niet zeker was hoe en wanneer deze gelanceerd zou worden. Maar dan tijdens de Apple presentatie, waar je al eerder wist dat U2 wel eens een liedje zou kunnen komen spelen, werd er een grappig dialoogje gehouden tussen de frontman van de band en de baas van Apple. Bono daagde Tim uit om de nieuwe plaat in 5 seconden in Itunes te plaatsen, maar voordat t zou kunnen gebeuren wilde hij er wel even op wijzen dat de plaat GRATIS te downloaden zou moeten zijn en zo geschiede. De plaat kwam enkele minuten na deze woorden wereldwijd beschikbaar en kan iedereen met een Itunes account hem gratis downloaden! Nou, dat liet ik me natuurlijk geen 2x zeggen en als een van de eerste ter wereld(moet wel want iedereen klaagde dat het lang duurde) had ik hem op mijn pc staan.

Nu ik hem al twee keer heb gehoord en aan de derde run begin durf ik er wel een mening over te vormen, vandaar dus deze ingelaste review.

u2Het album opent met vrolijk getik waarna de rocksound uit de klassiekere tijd weer opnieuw wordt opgezocht. De stem van Bono is natuurlijk herkenbaar uit duizenden en voegt zich al snel erbij. Het nummer met de titel “The Miracle (Of Joey Ramone)” is een echte U2 track. Met krachtig gitaarspel, fijne drums en de rauwe stem van de frontman. Zo zou ik het hele album kunnen omschrijven want de twaalf tracks op de plaat zijn ijzersterk. “Every Breaking Wave” sluit hier dan ook naadloos op in en loopt stiekem op het randje van de kunst. De mooie vocalen, de prachtige tekst en de experimentele gitaarklanken vormen een sterke basis van dit nummer. Dit juist in tegenstelling van het derde nummer “California ( There is no End to Love)” wat weer een lekker uptempo fijn radio nummer is.

Tijd voor een fijne ballade, “Song for Someone”, met een schitterende solo voor de zanger. Een dubbele stem zelfs, wat een prachtig lied is dit! Echt heel erg sterk voor een ballade die zomaar het lied van deze winter zou kunnen worden (of najaar). Hierna volgt het nummer “Iris (Hold me Close)” waarbij het wel lijkt of het nummer al wat langer op de plank heeft gelegen en nu is afgemaakt. Het heeft een bepaalde vibe erover hangen dat het even wat tijd nodig had om te rijpen. Het nummer klinkt wel lekker gelukkig. Een hele verbetering is het nummer “Volcano” waarbij de scherpte van de gitaar is terug gevonden en de helderheid in de stem van de zanger een fijn geheel vormt. Zo kennen we de band weer, met kleine tierlantijntjes.

“Raised by Wolves” is een regelrechte radio hit, het nummer is pakkend, klinkt net hard genoeg om in de rock categorie te mogen vallen en met een passende clip zou dit een mega hit kunnen worden in veel landen. Het nummer doet je denken aan U2 ten tijde van “A Beautiful Day” waarbij ook hit na hit werd gescoord door “eenvoudige” nummers die gewoon pakkend en catchy zijn.
Het nummer “Cedarwood Road” gaat een beetje wazig voorbij, het nummer valt niet echt op in het grote geheel maar is wel degelijk een goed nummer. Echter zijn er andere nummers op het album die veel krachtiger en pakkender zijn, waardoor dit nummer dus erg overschaduwt wordt.
Gelukkig herpakt de band zich volledig voor het einde van het album. Ingezet met het nummer “ Sleep Like a Baby Tonight” dat door het rustige ritme en zware bas lijn een unieke sound heeft. The Edge maakt er ook weer een waar spektakel u21van op zijn gitaar en trekt alles uit de kast voor het einde van de plaat. “This is Where You Can Reach Me Now” is een typische U2 track geworden met de unieke sound en vibe die alleen deze band kan meegeven aan het nummer. Het nummer is door de vele wisselingen tussen de bandleden optimistisch en tof. Het gitaar werk is weer puik en zorgt ervoor dat je track niet door skipt of je, na een ruime 40minuten, verveeld. In de verte doet het nummer je zelfs nog wel herinneren aan de tijd van “Sunday Bloody Sunday”.
Als afsluiter staat het nummer “Troubles” op de speellijst, het nummer vormt een sterke laatste track van “Songs of Innocence”. Misschien valt het nummer erg buiten hetgene wat eerder te horen was op de plaat. Maar door de unieke sound die het nummer meekrijgt door een koor zang, strijkers en eenvoud is hij zeer fijn en zeker een reden om de plaat helemaal af te luisteren!

Zo gebeurde het dus dat er zomaar een nieuwe plaat van U2 verkrijgbaar is. Plotsklap maar het laat wel heel veel fans heel blij worden. Wie had dit nou gedacht en verwacht. Dat ze zouden optreden is een, maar ondertussen even een megadeal sluiten met Apple en zo hun nieuwe plaat aan bijna een half miljard mensen GRATIS beschikbaar stellen is natuurlijk geniale commercie!

Voor wie hem dus nu al wilt downloaden grijp je kans in de Itunes Store en ja hij is echt GRATIS!

Voor wie hem liever fysiek in handen wilt hebben zal nog even moeten wachten, hij komt 13 oktober daadwerkelijk uit op CD, Vinyl en is te krijgen in meerdere versies.

Website
Facebook

Previous post

Review: HDK - Serenades of the Netherworld

Next post

Review: Shiverburn – One Step Closer

Sharik

Sharik

2 Comments

  1. Monique Methorst
    september 10, 2014 at 00:30 — Beantwoorden

    Ik vind het een fijn album om te luisteren en ik heb hem nu gedownload.. Maar ik ga hem zeker ook op cd kopen.

    • september 10, 2014 at 00:35 — Beantwoorden

      Goede keuze! 🙂 fijn dat je hem nu al kan luisteren he 😉

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.