Reviews

Review: Vetrar Draugurinn – EP I

Heel Holland Huilt. Zo voelde het even toen Stream of Passion bekend maakte te gaan stoppen. Alle muzikanten hadden al voortijdig een nieuw project of activiteit gevonden om te gaan doen zodra het einde naderde want het muzikale bloed moest ergens heen vloeien. Zo ook bij Eric Hazebroek, een van de twee gitaristen van de band. Zijn muzikaliteit stroomt al jaren door de Nederlandse metalwereld in verschillende band(projecten). Als songwriter en gitarist kun je natuurlijk altijd bezig zijn en je bent niet direct afhankelijk van een ander, toch heb je meer mensen om je heen nodig om een band te vormen en wie beter dan je beste vrienden! En niet geheel toevallig ook nog eens een paar van de beste muzikanten uit het (underground) genre. Marjan Welman (Autumn), Douwe de Wilde (the Saturnine) en Jim v/d Kerkhof (All for Nothing) vormen de basis, samen met Eric, en worden tijdens de live shows ondersteund door Thomas Cochrane (Ancient Rites).

Onder de naam Vetrar Draugurinn komt de EP I uit. Een nieuwe koude wind in de Nederlandse scene, zoals ze het zelf noemen. De afgelopen jaren schreven en produceerde ze de plaat die op 30 maart het levenslicht zal zien. Vier tracks waarvan je hart sneller gaat kloppen en die de kou zal laten verdwijnen en plaats zal maken voor de warmte. Die warmte kwam er al van vele crowdfunders die ervoor zorgde dat het project 130% behaalde van het originele doel. Voor de kopers van de EP (of Vinyl) zit er ook nog een presentje aan vast, want zij zullen getrakteerd worden op twee bonus tracks die te vinden zullen zijn op de Bandcamp van de band terwijl de streamers sneller aan hun repeat ronde zullen moeten beginnen met “slechts” vier tracks.

Een kennismakingsnummer van bijna zes minuten met de titel “Bleak Earth” opent de EP met de voorspelde koude wind, maar al snel volgen daar de gitaren, drums en is de toon gezet. Wat mag je verwachten is een mix tussen herkenbare klanken die groots en melancholisch kunnen klinken maar ook een dreigende of juist breekbare kant op kunnen zwieren. Wanneer je de engelenstem van Marjan eraan toegevoegd lijkt het geheel in elkaar te sluiten, met een extra gezongen slotstuk door de lieftallige geliefde van Eric, Robynne Leah Hazebroek. Een bos waarin een geest dwaalt en een verhaal verteld en die je steeds dieper mee het bos inneemt lijkt wel de beste omschrijving (Ja ik leer wat op school, uitleggen zonder uit te leggen). Scherpere klanken volgen in “Vigil (for the Lost Children of Our Generation)”.
Met stevige drums vormt de track een goed gefundeerd geheel. Wat lastig maakt om los te komen van de herkenbare tunes af en toe. Weet niet zo of dit ten goede van het geheel komt of het een beperking opgeworpen heeft. Dat Marjan haar stem zeer herkenbaar is weten we inmiddels door haar eerdere optredens bij diverse bands maar wellicht heeft ze in Vetrar Draugurinn haar plek gevonden in de metal wereld. Eric’s sterke songwriting en gitaarspel helpt zeer zeker.

“Mother of Northern Skies” bijvoorbeeld is de single van de EP, en toen ik deze zin wilde typen was ik even vergeten dat het ook al de single was, waarbij eigenlijk geen uitleg gegeven hoeft te worden. Dit nummer laat alle facetten weerklinken waardoor de luisteraar wel aan de hoofdtelefoon gekluisterd moet zitten om alle diepgang goed tot zich te laten doordringen. Een schreeuw om meer kan dan ook niet uitblijven, echter is dit al bijna het laatste nummer voor de streamers. Maar gelukkig krijgen ze een track om van te smullen want “Solis” is niet zomaar een werkje, het is een klein meesterwerkje. Een track waar goed over is nagedacht en waarbij elke noot secuur geplaatst lijkt te zijn. Geen noot, geen woord, geen streel (ja er klinkt een cello, bespeeld door Elianne Anemaat) teveel. De open haard mag weer aan, het verhaal ligt klaar om verteld te worden, het is nu enkel nog nodig om het zelf te gaan lezen want als het verhaal niet gelezen zal worden heeft het nooit bestaan.

Hoeray! Jij bent een van de mensen die de EP heeft gekocht op cd of vinyl! Dus jij krijgt een bonus track en jij krijgt een bonus track en iedereen krijgt een bonustrack, oh wait, nee de streamers niet, dus koop die plaat gewoon want dan ben jij ook een van de gelukkige die in de vrolijkheid mag meedelen. Covers van Woods of Ypres “Traveling Alone” ft Jeffrey Revet (he waar kennen we die van!) op toetsen en “Into the Black Light”, origineel door Ghost Brigade, zijn als bonustracks voor jou beschikbaar dus vergeet niet de download code te gebruiken die je zomaar krijgt als bedankje! Support your locals, support Vetrar Draugurinn!

Dat dit niet geheel in mijn straatje ligt was op voorhand bekend, maar dat dit zo goed aansloot bij wat ik heerlijk vind om te luisteren is nog meer schrikbarend. Eric heeft met zijn band een weg gekozen die niet de diepste krochten van de underground opzocht maar wel de herkenbare sounds heeft opgetild naar een hoger niveau waar meer mensen aan toe kunnen reiken. Dat je wat moeite moet doen om dit voorgeschoteld te krijgen is en blijft het geval maar als je ermee in aanraking komt wil je het van de daken schreeuwen! Iedereen moet deze plaat gehoord hebben en kom niet aan met een slap excuus dat je geen tijd hebt!
Vetrar Draugurinn is vanaf heden te bestellen en dan valt de EP op jouw deurmaat aan het einde van volgende maand!

De EP pre-order kan men vinden via deze link.
Download: 5 EUR. CD versie: 10 EUR. Vinyl versie: 20 EUR
Officiële sites zijn: Website en Facebook

Previous post

Persbericht: White Lies naar Dauwpop

Next post

Promotions: Brainpower & the Re:Freshed Orchestra! ft DJ TLM

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.