Reviews

Review: Wyclef Jean – Carnival III

Tien jaar na het uit komen van Carnival Vol. II is het tijd voor het derde deel. Subtitle van het album “The Fall and Rise of a Refugee”. Wyclef Jean is wat jaartjes ouder, een droom armer maar vele jaren of kennis rijker. Tijd voor een nieuwe “tussenstand” dus, na J’Ouvert EP van eerder dit jaar is het nu “eindelijk” tijd voor een langverwachte opvolger van een van zijn succesvolste soloalbums ooit.

De openingstrack “Slums” laat maar weer horen waar de rasartiest zijn inspiratie vandaan haalt. Zijn roots komen naar voren en het “eerbetoon” aan de vluchteling staat centraal. Voor de single “Borrowed Time” zocht hij een “unieke” samenwerking met NASA’s Juno project waardoor hij geluiden uit space heeft laten in de sound.
Iets dat het nummer ook wel ademt, one of a kind, waarbij de plaatsing pas kunt vinden als je deze kennis hebt.

Voor mij is “Fela Kuti” een van de fijnste nummers op het album, de sound laat een zomer terugkeren. Dansbare klanken met een hoop energie. “Warrior” en “Shotta Boys” gaan dan juist weer wat dieper in de sound in waardoor het even op adem komen is, wat ook wel nodig is want zodra het nummer “Carry On”, een feature met niemand minder dan Emeli Sandé, start wordt de lucht je al snel ontnomen.

Het is een adembenemend nummer, de twee stemmen gaan zo mooi in elkaar over dat het doet denken aan de “911” track. Ze lijken voor elkaar gemaakt. Dan nog een prachtige vol klinkend muzikale begeleiding en het is volmaakt.

Hiphop achtig “Concrete Rose” mag dan koperwerk bevatten het brengt je even terug op aard, Dansen met “Trapicabana” en het slotstuk draagt de titel “Thank God for the Culture”. Een feature met Marx Solvila, J’Mika en Leon Lacey, het samenspel zorgt voor een bijna gospelachtig gebed.

Al met al is dit album een jump forward voor de 47-jarige muzikant. Wyclef Jean weet zich met Carnival Vol. III opnieuw te verschuiven in de hitlijsten. Terug van weggeweest, focus weer op muziek en zie hier het resultaat. Het album is vanaf nu verkrijgbaar via de bekende wegen, Koop nu Carnival III: The Fall and Rise of a Refugee of digitaal. Een must have voor iedereen!

Previous post

SharQ Bite: Stand Atlantic - Sidewinder EP

Next post

Persbericht: De Dijk is uitverkocht, wat nu?

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.