Promotions

Promo: The Band Is Back In Town

Tekst: Sharik Derksen

The Kyteman Orchestra Havenkwartier Deventer 31-05-2013

Ja, weer een nieuwe blog van mij en ditmaal gaat ie over de meest geweldige band van Nederland. Nee, het gaat deze keer niet over Epica, alhoewel ik daar later uitgebreid op terug zal komen, maar het gaat over The Kyteman Orchestra.

The Kyteman Hiphop Orchestra

The Kyteman Orchestra Havenkwartier Deventer 31-05-2013The Kyteman Orchestra begon als een super vet project door niemand minder dan Colin Benders. Hij besloot na zijn tijd bij Relax, onder de noemer The Kyteman Hiphop Orchestra een nieuw collectief op te richten. 10 mc’s (waaronder PAX, Blaxtar en ReaZun) en 12 muzikanten bracht hij samen om het album The Hermit Sessions op te nemen. Een nieuw genre in de muziek was geboren. Het album bevat een geweldige mix van bekende The Kyteman Orchestra Havenkwartier Deventer 31-05-2013klanken en ongebruikelijke samenwerking van instrumenten. Het muzikale brein van Colin bevat blijkbaar geweldige combinaties en het samenbrengen daarvan is nog veel lastiger maar dat lukt hem tot in perfectie. De pers was dan ook zeer lovend over het project. Meteen was iets nieuws geboren, gelukkig zijn er beelden van.
Een van de concerten is namelijk opgenomen(in de Oosterpoort te Groningen), bekijk hier het concert
(of koop hem hier bij bol.com )

Kytecrash

Na The Kyteman Orchestra Havenkwartier Deventer 31-05-2013deze periode besloot Colin er een punt achter te zetten en door te gaan met iets nieuws. Hieruit kwam de geboorte van Kytecrash, een nieuw project met een nieuw elan. Een plaat in samenwerking met zijn (oude) leermeester Eric Vloeimans. Het trompettengeschal voerde dus de boventoon met ongrijpbare en bijzondere klanken erachter. Het album viel bij de kenners goed in de smaak en mede hierdoor mocht Colin tijdens het North Sea Jazz festival drie avonden eigen werk presenteren onder de noemer “Carte Blanche”. Hierin presenteerde hij op de vrijdag; Jacky Terrasson, op zaterdag; Kytecrash en op zondag; The JamSessions. Ook hier kwam natuurlijk een einde aan, maar slechts een jaar later lag er een nieuwe plaat van het meesterbrein.

The Kyteman Orchestra Havenkwartier Deventer 31-05-2013

The Kyteman Orchestra

The Kyteman Orchestra Genk On Stage 24-06-2012Dertig maart 2012 presenteerde Colin de wereld The Kyteman Orchestra, het hiphop was eruit gesloopt, maar tijdens het luisteren van deze plaat blijkt natuurlijk dat dit niet waar was. De nadruk is verlegd naar het muzikale in plaats van de teksten en de rappers. Dit werd ook meteen duidelijk toen het 22 koppige orkest een paar dagen later in de Tivoli te Utrecht optrad. Niet alleen het orkest kwam het podium oplopen maar ook een volledig koor. Deze samenstelling op een live tour niveau is natuurlijk uniek te noemen. Samen toerden zij voor meer dan een jaar door heel Europa, waarvanThe Kyteman Orchestra De Vereeniging Nijmegen 08-11-2012 in het laatste deel het koor wel in een XS versie optrad. De dragende kracht van de vocalist PAX is veelvuldig op het podium en de vriendschap tussen hem en Colin wordt door veel knuffels en grapjes duidelijk. De twee vrienden hebben het geflikt. Het is meer dan een groep zeer talentvolle muzikanten het is een familie.
Ik kan nu wel het album gaan voorkauwen, gaan uitleggen welke nummers er mij raken, welke nummers er bijzondere klanken hebben maar daar ben ik niet voor.
Als je het album wilt horen kun je hem luisteren op Spotify of gewoon kopen op Itunes.

Bijna een jaar na release van het album werd er ook een clip opgenomen mede mogelijk gemaakt door een crowdfund actie. Een gulle gever gaf in een keer het volledige bedrag waardoor deze bijzondere clip opgenomen kon worden en een mooie promotie was voor het buitenland. Bekijk hem hier.

The Kyteman Orchestra Mundial Tilburg 17-06-2012

Festivals als Lowlands en Pinkpop hebben gelukkig het optreden gefilmd en zijn te vinden op youtube.
Mijn twee favoriete registraties zijn;
Live at Pinkpop
3Onstage live at Pinkpop

Jam Sessions

eflyer_kyteman_jamZoals je al kon zien in bovenstaande link vindt de band het heerlijk om te jammen. Tijdens de TKO (The Kyteman Orchestra) tour werden er dan ook vaak een of meerdere jams gehouden om de avond bijzonder te maken. Dit was natuurlijk een van de gevolgen door de test die gehouden was tijdens de Carte Blanche op North Sea Jazz zoals eerder beschreven.

En nu is daar dan echt een nieuw hoofdstuk aangebroken voor de familie uit Utrecht.
The Jam Sessions Tour! Komende tijd zullen zij te vinden zijn in diverse Nederlandse poppodia met zelfs als hoogtepunt drie UITVERKOCHTE avonden in de Tivoli te Utrecht die hierna zijn deuren zal sluiten en een nieuwe locatie zal krijgen binnen Vredenburg.
Een extra show is bijgeboekt voor woensdag 28mei, kaarten vanaf morgen verkrijgbaar via deze link
Er is nog vrij weinig bekend over de tour behalve dat, en dat is niks nieuws, Colin het tijd vond voor een nieuwe uitdaging met een nieuwe energie. Het statement hierover kun je teruglezen op de website.
Een korte en speciale teaser staat wel online.

jamsessionsDaarnaast zijn er twee video’s geplaatst van eerder gespeelde jams;
North Sea Jazz 2011
Groningen 2009

Eindhoven, Amsterdam, Enschede, Rotterdam, Groningen en Utrecht zijn de uitverkorene die al vast staan om het nieuwe project te mogen ontvangen. De tickets zijn ook vanaf nu via ticketmaster (muv Enschede)

Ik ben zeer benieuwd naar het nieuwe project maar heb natuurlijk alle vertrouwen in dat dit wederom een stapje omhoog is en er een 11 uit 10 bereikt gaat worden.

The Kyteman Orchestra Genk On Stage 24-06-2012

Greets,

SharQ

Foto’s door: Sharik Derksen
Meer foto’s hier
Video’s en informatie: www.kyteman.nl, www.youtube.nlhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Kyteman

Previous post

Live: MaYaN - Tivoli de Helling - 31-01-2014

Next post

Live: ReVamp + My Propane, Effenaar Eindhoven, 21-02-2014

Sharik

Sharik

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.